Žádost Fialovy vlády o důvěru se protáhla. Sněmovna jednala 22 hodin, pokračovat bude večer

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) stále nemá důvěru poslanců. Po dni a noci debat bylo jednání na žádost SPD ve čtvrtek ráno přerušeno, poslanci se k němu vrátí v šest večer. Za 22 hodin jednání sněmovna už vyslechla kritické i podpůrné projevy, premiér hned v úvodu prohlásil, že cílem jeho kabinetu je dostat Česko mezi nejvyspělejší země světa. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) i předseda hnutí SPD Tomio Okamura novou vládu naopak kritizovali. Důvěru by s ohledem na poslanecké počty nicméně získat měla.

K pokračování šesté schůze nové sněmovny se poslanci sešli ve středu v devět hodin dopoledne. Jednali až do čtvrtečních sedmi hodin, kdy bylo jednání na základě dohody poslaneckých klubů a žádosti SPD o přestávku přerušeno do čtvrtečních 18 hodin. Žádost vlády o důvěru je jediným bodem programu.

Na úvod vystoupil s třicetiminutovým projevem premiér Fiala, který shrnul vládní program, s nímž o důvěru sněmovny žádá. Cílem vlády je dostat Česko mezi nejvyspělejší země světa, program ukazuje, kudy se na tuto cestu vydat, řekl. Program považuje za realistický. „Nejsme populisté a nechceme slibovat nic, o čem nejsme přesvědčeni, že jsme schopni naplnit,“ sdělil.

„Naše země si nemůže dovolit žádné další zpoždění,“ řekl Fiala. Zmínil v této souvislosti důchodovou reformu a výstavbu nových jaderných zdrojů energie, v jejichž kombinaci s decentralizovanými obnovitelnými zdroji kabinet vidí zajištění energetické soběstačnosti Česka. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku. 

Vláda podle premiéra nemůže hospodařit na dluh. Případná úsporná opatření ale budou maximálně sociálně citlivá a nedotknou se priorit ve vzdělávání, ve zdravotnictví a v sociální péči, ujišťoval Fiala. „Stát má šetřit na sobě, nikoli na občanech,“ zdůraznil.

Projev premiéra Petra Fialy (ODS) k žádosti o vyslovení důvěry vládě Poslaneckou sněmovnou (zdroj: ČT24)

Před poslanci mluvil například o výstavbě dálnic, o podpoře inovací v průmyslu tak, aby Česko nebylo „montovnou pro vyspělejší ekonomiky“ a o výstavbě bytů. Do konce volebního období by se jich mělo podle premiéra stavět ročně o deset tisíc víc. K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodin.

Babiš: Vláda cítí, že jí teče do bot

Babiš zkritizoval nastupující kabinet, protože vláda klame občany a slibuje, co nemůže splnit. Nedokáže zkrotit inflaci ani dosáhnout slibovaných úspor bez drastických škrtů, řekl. Musela by podle něj sahat lidem na peníze, škrtat peníze na obranu nebo výstavbu dálnic.

Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, uvedl Babiš. 

Nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) mimo jiné bývalý premiér označil za „chaota, kterému nikdo nerozumí“. Fialovu vládu obvinil z politických čistek a snižování mezd. Mohla by podle něj dostat Nobelovu cenu za pokrytectví.

Okamura: Tak lokajský vztah má málokterá země

Také Okamura sdělil, že hnutí SPD novou vládu nepodpoří. Nenabídla podle něj žádná konkrétní řešení růstu cen energií a potravin či podpory výstavby bytů, navíc prosazuje podřízenost Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO).

„Vláda ještě před hlasováním o důvěře udělala maximum pro to, aby dokázala, že je hrozbou pro naši společnost,“ prohlásil Okamura. Zmínil v této souvislosti klimatické cíle Evropské unie, které kabinet pokládá za příležitost. Podle něj ale právě tato zelená politika stojí za zdražováním energií. Kabinet podle předsedy SPD zastává to nejhorší, „co Brusel a jeho ideologové prosazují“. „Tak lokajský vztah má málokterá země,“ uvedl Okamura a mluvil o vlastizradě.

Lídr SPD zkritizoval i prosincovou schůzku tehdy ještě kandidáta na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který pak ohlásil odchod do civilu. Podle Okamury je tato schůzka na zřízení sněmovní vyšetřovací komise. 

Den a noc jednání

Předpokládá se, že Fialův kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů důvěru získá, jednání je nicméně nebývale dlouhé. Sněmovna se sešla ve středu ráno a o vládním programu nepřetržitě diskutovala ještě druhý den ráno, aniž by se dostala k hlasování. Ve čtvrtek v sedm hodin ráno pak byla schůze přerušena.

Předseda SPD Okamura zdůvodnil žádost o dvouhodinovou přestávku tím, že chce, aby se nejprve uskutečnila mimořádná schůze svolaná z popudu poslanců ANO a SPD k tématu financování vládního hnutí STAN. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) dvouhodinovou přestávku vyhlásila a schůzi k vyslovení důvěry vládě přerušila do čtvrtečních 18:00.

Poslanci jednali zatím 22 hodin
Zdroj: Krumphanzl Michal/ČTK

„Celá řada vystoupení daleko víc připomínala zdržování. Opozice sice říkala, že bude věcná a konstruktivní, ale nakonec jak věcnost, tak konstruktivnost nechali doma,“ sdělil ve vysílání ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že pevně doufá, že ve čtvrtek v 18 hodin na hlasování o důvěře dojde. Také dodal, že je přesvědčený, že zástupci hnutí STAN dají na stůl jasná fakta ohledně svého financování.

Okamura poukazoval na informace, které zveřejnil server SeznamZprávy.cz a podle nichž hnutí STAN sponzorují firmy trestně stíhaného muže. Ve vysílání ČT24 sdělil, že je to třeba vysvětlit a že Rakušan podle něj nemůže být ministrem vnitra a vicepremiérem. Program schůze, na níž chtěli opoziční poslanci ANO a SPD vyzvat k odvolání Rakušana z vlády a vytvořit komisi k financování STAN, ale nebyl podle očekávání schválen.

Poslanec Jan Farský (STAN), kolem kterého se často točila debata ve sněmovně, odložil kvůli průtahům jednání svůj čtvrteční odpolední odlet na univerzitní stáž v USA. „Samozřejmě zůstávám, jak jsem dopředu říkal. Vláda má moji důvěru a osobně ji vyslovím,“ uvedl. Podle opozice by měl rezignovat na svůj mandát, to by však Farský považoval za zradu voličů.

Nejdelší jednání o důvěře

Schůze, která doposud trvala 22 hodin včetně polední přestávky, je s přehledem nejdelším jednáním o důvěře. Dosud trvalo nejdéle předchozí hlasování o důvěře menšinového Babišova kabinetu, které se protáhlo na 16 hodin. O další tři hodiny kratší bylo v roce 1998 jednání o důvěře vládě Josefa Tošovského (nestr.). Naopak jen čtyři hodiny se v roce 2009 jednalo o vládě Jana Fischera (nestr.) a už po třech hodinách bylo rozhodnuto o důvěře pro vládu Jiřího Paroubka (ČSSD) v roce 2005.

Případy, kdy čeští poslanci jednají bez přestávky až do brzkých ranních hodin, jsou výjimečné. V minulém volebním období se tak stalo dvakrát. Poprvé v červenci 2018 při hlasování o důvěře, podruhé v červnu 2019, kdy se hlasovalo naopak o vyslovení nedůvěry Babišově vládě. Rekordní jednání zažila sněmovna začátkem listopadu 2011, kdy se rozhodovalo o vládních reformních zákonech. Obstrukce tehdy opakovaně protáhly jednací den až ke čtvrté hodině ranní. Opakovaně jednali poslanci po půlnoci také v lednu 2001 během krize v České televizi.