Válková skončí jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Na svou práci je hrdá

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková skončí na konci ledna ve funkci. Portálu Seznam Zprávy to potvrdil mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka. Válková následně redakci napsala, že se na odchodu s premiérem Petrem Fialou (ODS) domluvila. Funkci dle svého názoru nemůže dále vykonávat, protože je poslankyní nejsilnější opoziční strany ANO. Zmocněnkyní byla zvolena v květnu 2019 a její jmenování vyvolalo kritiku, čelila i k výzvám k odstoupení.

„Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková skončí ve své funkci po dohodě k 31. lednu 2022,“ sdělil zmíněnému serveru mluvčí.

Válková následně uvedla, že na postu končí z vlastní iniciativy. „Nemůžu už dále práci zmocněnkyně vykonávat, protože jsem poslankyní nejsilnější opoziční strany. Domluvili jsme se v zájmu řádného předání agendy, nejpozději na konec ledna 2022,“ doplnila.

Za jejího působení ve funkci přijal někdejší kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) například desetileté strategie vyrovnávání šancí pro ženy a muže či romské integrace. Přispěla také třeba k přijetí zákona o odškodnění obětí protiprávních sterilizací. V dopise premiérovi Fialovi podle serveru napsala, že je na svou práci hrdá. „Myslím, že se toho podařilo hodně udělat,“ podotkla.

Kontroverzní článek s komunistickým prokurátorem

K výzvám k odstoupení čelila kvůli článku, který napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Obhajovali v něm takzvaný ochranný dohled, zneužívaný komunistickým režimem k šikaně disidentů. Válková tehdy rezignovat na funkci vládní zmocněnkyně odmítla, ale rozhodla se nekandidovat na ombudsmanku. Zdůvodnila to však svým někdejším členstvím v komunistické straně, nikoli spoluprací s Urválkem. Urválek jako prokurátor mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt političku Miladu Horákovou.

V minulosti byla právnička Válková také ministryní spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Nyní je v Poslanecké sněmovně předsedkyní mandátového a imunitního výboru.