Vláda připravuje programové prohlášení. Nejpalčivější jsou covid, energie a rozpočet, uvedl Fiala

Události: Vláda připravuje programové prohlášení (zdroj: ČT24)

Vláda ještě v těchto dnech pracuje na svém programovém prohlášení. Dokument má u některých plánů obsahovat i konkrétní termíny. Do poloviny ledna s ním mají ministři předstoupit před poslance s žádostí o vyslovení důvěry.

„Já bych se hrozně rád věnoval některým dlouhodobým prioritám, ale bohužel situace je tak vážná, tak špatná, že tu jsou tři věci, kterým se budeme muset věnovat. Covidová opatření, ceny energií a musíme připravovat rozpočet, země nemůže být dlouho v rozpočtovém provizoriu,“ řekl premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Někteří ministři už ale prozrazují i další normy, které chtějí předložit hned v prvním roce vládnutí. Upravit chtějí třeba stavební zákon nebo fungování státních zastupitelství. Stát má také zahájit stavbu dalších víc než padesáti kilometrů nových dálnic.

Schodek pod 300 miliard korun

Jedním z klíčových kroků je právě příprava rozpočtu. „Musí skončit nehospodárná politika a špatné hospodaření státu, vláda musí dát signál, že chce bojovat s inflací. Chceme snížit schodek pod 300 miliard korun, nebude to vůbec jednoduché,“ konstatoval Fiala.

Některé plány vlády jsou ale podle bývalé ministryně financí nereálné. „Nová vládní garnitura uváděla, že nechce zohledňovat benefit na příjmové straně a hledá 80 miliard korun na výdajové, aniž by to velmi bolelo, ohrozilo křehký ekonomický růst. To vidím jako naprosto nereálné,“ uvedla Alena Schillerová (ANO).

Programové prohlášení má vycházet z koaliční smlouvy, kterou lídři stran podepsali už na začátku listopadu. Po stabilizaci veřejných financí a orientaci na Evropskou unii a NATO se zavázali také k penzijní reformě. Na té chtějí hledat širší shodu. Nový ministr práce plánuje vytvořit komisi, která by ale mohla navázat i na činnost té předchozí. „Nechci hodit do koše, co bylo odpracováno. Posílení mezigenerační solidarity, zásluhovosti za výchovu dětí, to jsou věci, které chci už v prvním roce rozjet,“ uvedl Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jeho vládní kolegové by chtěli třeba změnit zákon o pedagogických pracovnících nebo státním zastupitelství. Tam by mohlo být zakotveno funkční období vedoucích státních zástupců. A změny čekají i nedávno schválený stavební zákon. „Naše ambice je do roka ho opravit, postavit ho na digitalizaci a skutečně ulehčit stavební řízení lidem, co staví, i obcím. Posílení jejich pravomocí ve věci územního plánování,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Představit chtějí také zákon o dostupném bydlení. Ministr vnitra zase plánuje změnu legislativy krizového řízení. Úpravy chce předložit do poloviny volebního období. Pro rezort zdravotnictví zůstává úkolem číslo jedna boj s covidem.

I podle opozice jsou další klíčová témata pro vládu daná aktuální situací kolem inflace a energetické krize. „Měla by se zaměřit na pomoc, servis občanům. V případě, že se dostanou do nesnází, musí jít v podstatě všechno bokem a vláda se musí snažit lidem pomoc, ne že bude kompenzovat, ale odstraní příčiny,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

S programovými cíli nejen na první, ale i další roky chce kabinet spolu se žádostí o důvěru před Poslaneckou sněmovnu předstoupit v polovině ledna. Tak, aby stihl ústavou danou lhůtu 30 dnů od jmenování.