U sjezdovky v Lukách nad Jihlavou se zasekla lanovka s 28 lyžaři, na zem je dostali hasiči

Ve skiareálu v Lukách nad Jihlavou se ve středu odpoledne zasekla sedačková lanovka. V době poruchy na ní jelo osmadvacet lidí, z nich bylo deset dětí. Lyžaře dostali na zem hasiči, nikdo se nezranil, informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Hlášení o události přijali hasiči na tísňové lince před čtvrtou odpolední. Zasahovala profesionální jednotka z Jihlavy a dobrovolní hasiči z Luk nad Jihlavou a Kamenice. Zásah byl ukončen po hodině a půl od oznámení. Příčinou problému byla údajně technická závada.

Čtyřsedačková lanovka v Lukách nad Jihlavou je podle webu skiareálu dlouhá přes půl kilometru. Převýšení má čtyřiadevadesát metrů. Za hodinu může přepravit až čtrnáct set lidí.

Zatímco událost v Lukách nad Jihlavou se obešla bez zranění, tragický následek měla říjnová havárie kabinové lanovky na Ještěd, při které zemřel průvodčí. Kabina visuté lanové dráhy spadla v neděli 31. října odpoledne z třicetimetrové výšky při cestě z horní stanice do dolní po přetržení tažného lana. V kabině pro pětatřicet lidí jel průvodčí sám.

Třinácti cestujícím ve druhé kabině se tehdy nic nestalo. Kóje zůstala viset na nosném laně patnáct metrů nad zemí.