Seniory sice ohrožuje covid, ale také osamělost. Chodí za nimi proto dobrovolníci

UDÁLOSTI: Blížící se Vánoce a další vlna koronaviru zhoršují psychiku seniorů (zdroj: ČT24)

Blížící se Vánoce a další vlna koronaviru zhoršují psychiku seniorů. Stále častěji se obracejí na bezplatné linky. Organizace, které je provozují, také nabízejí osobní kontakt. Senioři se scházejí s dobrovolníky. Zatím je to možné.

Organizace Život 90, která podporuje seniory, chystá rozšíření služby, kdy dobrovolníci chodí za starými, osamělými lidmi, aby je rozptýlili. Podle mluvčí Života 90 Anety Šebkové je to čím dál potřebnější kvůli protiepidemickým opatřením. Seniory sice více než jiné ohrožuje nákaza, ale zároveň jim vůbec nesvědčí, když jsou kvůli tomu úplně sami. „U seniorů, kteří už předtím trpěli osamělostí, dlouhodobá izolace osamělost ještě prohlubuje,“ zdůraznila Šebková.

Senioři se mohou obrátit na několik organizací, které se jim věnují – buď prostřednictvím dobrovolníků přímo doma, nebo telefonicky. Do organizace Elpida volá denně až stovka lidí – nejen seniorů, ale i jejich pečujících. „Jsou vyčerpaní, osamělí, je narušená důvěra. Je to silnější než před rokem,“ charakterizovala situaci zástupkyně vedoucí Linky seniorů Elpida Klára Gramppová Janečková.

Kromě psychické podpory osamělých seniorů nebo jejich vyčerpaných pečovatelů provozují organizace také tísňovou linku, na kterou se lze dovolat s pomocí náramku s SOS tlačítkem. V současnosti je má zhruba tisícovka starších lidí. Počet telefonátů na krizových linkách podle jejich provozovatelů narůstá.

Organizace se stále snaží i o to, aby se senioři setkávali navzájem. Společný program zatím většinou neruší.