Domovy pro seniory kvůli koronaviru opět omezují návštěvy, někde už je úplně zavřeno

Přibývá domovů pro seniory, které kvůli zhoršení epidemiologické situace omezují či zakazují návštěvy. Například v Plzeňském kraji už jsou podle mluvčí Heleny Frintové návštěvy zakázané ve třech zařízeních. Jinde ředitelé domovů zkracují návštěvní hodiny nebo přestávají přijímat samotesty jako důkaz bezinfekčnosti.

Už do tří domovů pro seniory v Plzeňském kraji nesmí kvůli nepříznivé epidemiologické situaci návštěvy. „Zákaz návštěv je zatím v Sociálním a zdravotním centru Letiny, v Senior Residence Terasy a v charitním Domově svaté Alžběty,“ říká tisková mluvčí kraje Helena Frintová. Dodává, že kraj ředitelům domovů pro seniory zákaz návštěv nenařizoval a je proto jen na nich, jak situaci vyhodnotí.

Od prvního listopadu už se návštěvy nedostanou ani do Domova pro seniory Frýdek-Místek. „Pro komunikaci se svými blízkými můžete opět využívat videohovorů, jež pro Vás rády zprostředkují naše volnočasové pracovnice,“ stojí na webu domova s upozorněním, že kvůli počtu zájemců je možné hovor uskutečnit maximálně jednou týdně.

Na případná další opatření se chystají i zaměstnanci Charity, která se v Česku stará o 1852 seniorů v 46 domovech. „Budeme postupovat tak jako při předchozích vlnách, jen jsme dnes poučenější a vybavenější,“ říká mluvčí Charity Česká republika Simona Cigánková.

Izolace je obtížná a stresující

„Ztráta možnosti potkat se osobně a popovídat si s našimi rodinami i přáteli, nebo dokonce úplná izolace je pro nás velice obtížná, smutná a stresující,“ vyjadřují se mnozí z klientů charitních domovů pro seniory, jejichž odpovědi ČT zprostředkovala mluvčí Charity Simona Cigánková.

„Proto se snažíme umožnit seniorům osobní kontakt s jejich blízkými co nejdéle, dokud to situace dovolí,“ dodává.

Návštěvy v domovech pro seniory jsou od úterý plošně zakázané i v Libereckém kraji. Ředitel Krajské hygienické stanice Vladimír Valenta se domnívá, že opatření přispěje k omezení šíření infekčních onemocnění. V kraji nyní narůstá počet nakažených jak běžnými respiračními nemocemi, tak koronavirem.

Mezikrok před kompletním uzavřením?

Domovy pro seniory, které zatím návštěvy nezakazují, obvykle alespoň zpřísňují pravidla. „Omezili jsme dobu návštěv ze čtyř hodin na dvě, dostali jsme doporučení od krajského úřadu,“ tvrdí ředitelka Domova pod Vinnou horou v Hlučíně Marcela Mikulová. Zakázali však vstup dětem pod 18 let. „Momentálně je ta nákaza největší u těch mladých, proto jsme to omezili tímto způsobem, abychom neohrozili lidi v našem domově,“ vysvětluje Mikulová. Klienti domova jsou s tímto rozhodnutím podle Mikulové srozumění. „Jde o jejich ochranu,“ uzavírá.

Nová pravidla má také Domov seniorů Vysočany v Praze. Návštěvní hodiny jsou omezené na pět hodin denně a lidem už k prokázání bezinfekčnosti nestačí domácí samotest. „V nejbližších dnech budeme očkovat klienty třetí posilující dávkou proti koronaviru a jakékoliv onemocnění komplikuje průběh očkování,“ vysvětluje domov opatření na svém webu.

Od úterý jsou na dvě hodiny denně omezené návštěvy i v Domově pro seniory Napajedla u Zlína. Podle ředitele Davida Libigera jde o mezikrok před kompletním uzavřením. Ve Zlínském kraji omezení návštěv v zařízeních sociálních služeb v pondělí doporučili také hygienici. K omezení návštěv po tomto doporučení přistoupil i Domov pro seniory Burešov. ČT to potvrdil ředitel domova Vlastimil Zaydlar.