Babiš: V pondělí se otevře registrace k očkování pro lidi nad šedesát let posilující dávkou po pěti měsících

Lidé nad šedesát let a chronicky nemocní se budou už od pondělí moct registrovat k posilující dávce vakcíny proti covidu, když u nich uplynulo pět měsíců od dokončeného očkování. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích informoval, že se podařilo IT systémy připravit na novou vlnu registrací rychleji. Původně se měla možnost otevřít 1. prosince.

„Počet lidí, kteří mají dostat třetí dávku, je obrovský, je třeba se na to připravit,“ uvedl Babiš. Vláda podle něj připravuje rozšiřování očkovacích kapacit.

Uvedl také, že vedle osvědčené vakcíny firmy Pfizer/BioNTech chce Česko víc zapojit očkovací látku Moderna. Ta bude distribuována do očkovacího centra v Praze na Černém Mostě, které začne fungovat v pondělí.

Babiš také připomenul, že ve druhé polovině prosince obdrží Česko vakcíny pro děti. Fakultní nemocnice dostanou toto očkování napřímo, rodiče tak budou moct s dětmi přijít i mezi vánočními svátky, uvedl. Očekává, že se víc zapojí praktičtí lékaři.

Posilovací dávku má zatím tři čtvrtě milionu osob

Posilující, zpravidla třetí dávku očkování, která podle vakcinologů výrazně zvyšuje ochranu proti covidu-19, dostalo zatím v Česku přes 780 tisíc lidí. Nárok na přeočkování mají lidé v současné době šest měsíců po dokončeném předchozím očkování. Počet lidí po zapojení starších šedesáti let s nárokem na přeočkování stoupne na 2,4 milionu, což je více než třetina všech dosud očkovaných lidí.

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku v neděli vyzvala k naočkování posilující dávkou proti covidu-19 u milionu lidí za týden. Chce ulevit nemocnicím. K záměru hledá pomoc u lékařů, dalších zdravotníků i nezdravotnických dobrovolníků. Na posilující dávku vakcíny podle výzvy čeká už nyní více než 1,5 milionu zájemců. Přitom už naočkování milionu lidí může změnit dynamiku epidemie, která nyní stále zesiluje, a ochrání za měsíc od zahájení akce před hospitalizací tři tisíce lidí a před vážným průběhem covidu téměř pět set pacientů, uvedli signatáři.