Čeští vojáci a policisté by opět mohli hlídat maďarský hraniční plot. O nasazení požádal Orbán

Čeští vojáci a policisté by mohli znovu pomáhat s ostrahou maďarsko-srbské hranice. Jejich nasazení navrhne vládě premiér Andrej Babiš (ANO). O padesát lidí ho požádal jeho maďarský protějšek Viktor Orbán, s nímž si zabezpečení pomezí prohlédl. Praha také darovala Budapešti dvanáct armádních stanů.

Babiš při návštěvě zdůraznil, že v Maďarsku schengenská hranice funguje. Tamní premiér zase prohlásil, že plot, který Budapešť vybudovala v roce 2015, chrání i českou bezpečnost. Orbán tvrdí, že v Evropské unii chybí vůle chránit hranice.

Oba premiéři se shodli na tom, že nelegální imigraci do Evropy je třeba předcházet. Babiš upozornil na současnou situaci v Afghánistánu, Sýrii či Libyi. Zopakoval postoj české zahraniční politiky, který zdůrazňuje pomoc na místě, nikoliv přijímání uprchlíků.

Před šesti lety přes maďarské území přicházeli do Evropské unie statisíce lidí z Blízkého východu, především z válkou zmítané Sýrie a Iráku. Bariéra v Maďarsku stojí podél celé 175 kilometrů dlouhé hranice se Srbskem a oplotila i dvě stovky kilometrů – tedy polovinu – hranice s Chorvatskem. Hranice chrání menší plot z ostnatého drátu a větší plot, který je podle Orbána navíc vybaven počítačovou technikou.

„Pokusů o nelegální překročení této hranice podle maďarských úřadů po loňském útlumu opět přibývá. Ročně jsou jich desetitisíce,“ komentuje situaci na maďarsko-srbské hranici zpravodaj ČT Petr Obrovský. „České ministerstvo vnitra hodnotí situaci na balkánské trase jako stabilní. Stejně tak situaci doma, většinu zadržených cizinců s nelegálním pobytem tvoří Ukrajinci,“ dodal.