Sutiny domu po výbuchu v Koryčanech jsou odklizené. K poškození potrubí došlo podle policie při rekonstrukci

Události: Vyšetřování výbuchu v Koryčanech (zdroj: ČT24)

Hasiči v noci prohledávali a odklízeli trosky po výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Zároveň museli pomocí výškové techniky sundat poškozené dráty vysokého napětí a zabezpečit dva sousední domy. Při explozi zemřeli dva dobrovolní hasiči, kteří kvůli úniku plynu na místě zasahovali. Zranění utrpěli další 4 lidé.  Plynové potrubí podle šetření policie poškodily práce na rekonstrukci domu, kterou majitelé prováděli.

Hasičům se už podařilo odklidit sutiny zhrouceného domu a zprovoznili sousedící silnici. Ta je hlavní cestou spojující Kyjov a Kroměříž. Od rána už po ní můžou řidiči bez problému projet. Hasiči z místa odjeli v noci.

„Hasiči večer a v noci rozebírali zbytky rodinného domu z důvodu potvrzení toho, že se pod troskami již nikdo nenachází. Také, aby tam všechno bylo bezpečné pro kolemjdoucí i hasiče a policisty, kteří ve čtvrtek na místě budou zjišťovat okolnosti a příčiny výbuchu. Hasiči museli uklidit okolí domu, silnice, chodníky, protože suť se nacházela i ve vzdálenosti několika desítek metrů,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Okolní domy jsou podle statika obyvatelné

Statik si domy v okolí neštěstí prohlédl už ve středu. „Rozhodl, že domy jsou obyvatelné, samozřejmě za nějakých stanovených podmínek. Ale to už si dál řeší s majiteli nemovitostí,“ uvedla Javoříková.

Výbuch v Koryčanech (zdroj: Zdeněk Vrtal)

Na místě stále zůstávají hlídky policie. To, že výbuch způsobil plyn, už potvrdili ve středu. Kriminalisté od rána zjišťují přesné příčiny a okolnosti neštěstí. „Ráno se na místo vrátili kriminalisté a pokračují v ohledávání místa činu a ve vyšetřování,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

„Majitelé prováděli rekonstrukci domu. V rámci této rekonstrukce domu došlo k poškození plynového potrubí. Jakmile majitel zjistil, že dochází k úniku plynu, snažil se dům zabezpečit. Zavolal plynaře a následně přijeli i dobrovolní hasiči,“ uvedla Kyšnerová. Krátce po příjezdu skupiny hasičů na místo plyn vybuchl.

Tři zranění jsou v nemocnicích

Explozi nepřežili dva hasiči, zranění jsou dva jejich kolegové a dvě civilní osoby. „Jedna  osoba byla s vážnými zraněními letecky transportována do Fakultní nemocnice v Ostravě, dvě zraněné osoby převezly sanitky do okolních nemocnic a jedna byla ošetřena v místě zásahu,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka.

Situace po výbuch domu v Koryčanech ve čtvrtek dopoledne (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnice Ostrava přijala ve středu jednoho zraněného muže. „Pacient je i nadále ve vážném stavu, nicméně je stabilizovaný, v tuto chvíli mimo bezprostřední ohrožení života,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Jeden pacient byl převezen do brněnské fakultní nemocnice. „Pacient je stabilizovaný, připojený na umělou plicní ventilaci,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Pacient utrpěl popáleniny, také zlomeninu. Další zraněný skončil ve zlínské nemocnici. „Jde o lehké poranění, pacient leží na traumatologii,“ uvedla mluvčí nemocnice Renata Večerková.

Dobrovolní hasiči z Koryčan do domu podle mluvčího generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Rudolfa Kramáře vyjížděli na základě oznámení o unikajícím plynu. Krátce poté, co dorazili na místo, došlo k výbuchu, který dům zcela zničil.

Kvůli neštěstí vzlétly dva vrtulníky, vyjíždělo několik sanitek a vozidel s lékaři. Hasiči uvedli, že v domě explodoval plyn. Zasahovalo 16 jednotek hasičů z několika krajů včetně USAR týmu z Moravskoslezského kraje, jehož členové se specializují například na záchranu lidí ze zřícených budov. Sutiny prohledávali kynologové se psy.