Jazykoví lektoři jsou bez práce, soukromé školy musí kvůli nízkému zájmu studentů propouštět

Jazykové školy propouštějí lektory, lidé mají o kurzy malý zájem. Studenti se nevracejí ani po znovuotevření učeben k prezenční výuce. Roli v tom může hrát obava z další vlny covidu, ale i zdražování. České televizi to řekla předsedkyně Asociace jazykových škol Marcela Hergesselová.

„Klienti z řad veřejnosti se zatím nevrací, důvod úplně neznáme. Jazykové školy jsou schopny poskytnout klientům veškerý komfort, na jaký byli při prezenční výuce zvyklí v době před covidem,“ uvádí Marcela Hergesselová z Asociace jazykových škol.

Počet lektorů i poboček musela snížit škola Polyglot. „Během minulého školního roku jsme uzavřeli čtyři pobočky ze sedmi,“ uvádí Marek Dusil z jazykové školy. Na jaře 2020 se počet jejích klientů propadl o sedmdesát procent, nyní se ale podle Marka Dusila část vrací.

„Učitelů máme asi polovinu ve srovnání s rokem 2019. Pokles počtu lidí zapsaných do kurzů pro veřejnost byl v loňském roce prakticky padesátiprocentní ve srovnání se zářím 2019,“ uvádí Heda Elstnerová, marketingová manažerka jazykové školy AKCENT, s tím, že letos by se škola ráda dostala na sedmdesát procent stavu před dvěma roky.

Poklesy v desítkách procent

„Počet lektorů nám klesl o třetinu,“ komentuje situaci ředitel školy Sentia Jan Rezek. Počet studentů aktuálně dosahuje 75 procent počtu v září 2019. „Lidé čekají, jak se bude vyvíjet situace, řeší různé životní situace spojené s pandemií – rodinné, finanční i jiné,“ vysvětluje Rezek.

„Pokud mluvíme o kurzech pro veřejnost, i u nás je u těchto kurzů situace podobná jako před rokem a řádově o desítky procent horší než za normálních časů,“ potvrzuje David Dvorský, ředitel školy Glossa.

Jazyková škola Lingua zaznamenala menší pokles. „Sledujeme spíše počty odučených hodin za rok než počty studentů. V tomto ohledu jsme zaznamenali pokles asi o deset procent,“ sdělila Lada Homolová, manažerka jazykové školy, s tím, že propouštět škola nemusí.

Jednotlivci se nevrací, firmy ano

„Firemní výuka také trošku zaostává, ale většina firemních klientů v loňském školním roce velmi rychle zahájila on-line výuku a pokračuje v ní,“ uvádí Hergesselová z Asociace jazykových škol.

„Firemní vzdělávání u nás běží velmi intenzivně, řada zaměstnavatelů si naopak možná ještě víc než dříve uvědomuje, že mezinárodní komunikace je potřeba,“ potvrzuje Dvorský.

Jazyková škola Presto, která se zaměřuje výhradně na firmy, eviduje naopak nárůst počtu zájemců. „Na jaře 2020 jsme zaznamenali hned po vypuknutí pandemie úbytek kurzů až o třicet procent. V roce 2021 vidíme naopak nárůst kurzů a studentů,“ uzavírá ředitel školy Kryštof Havlín.