Česko stahuje diplomaty z ambasády v Kábulu. Evakuuje také afghánské spolupracovníky

Tisková konference ministra zahraničí Kulhánka k situace v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Čeští diplomaté z ambasády v Kábulu se přesouvají na mezinárodní letiště. O evakuaci dvou lidí informoval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po jednání krizového štábu resortu. Večer se kvůli situaci sešla Bezpečnostní rada státu. Ze závěru jednání vyplývá, že Česko evakuuje i afghánské spolupracovníky. Situace v zemi se v posledních dnech radikálně mění, západní země kvůli postupu islamistického hnutí Taliban stahují své občany a omezují činnost ambasád.

„Ukazuje se, že nedávným vývojem v Afghánistánu byli zaskočeni všichni spojenci,“ prohlásil Kulhánek s tím, že situace v zemi se překotně měnila i během dopoledního jednání krizového štábu ministerstva zahraničí.

Na základě doporučení velvyslance v Afghánistánu i informací od spojenců Kulhánek nakonec rozhodl o okamžitém stažení českých diplomatů na mezinárodní letiště v Kábulu. Dva diplomaté tam míří pod ochranou vojenské policie. Bližší informace s ohledem na bezpečnost dotyčných ministr neuvedl.

Kulhánek také řekl, že čeští občané, kteří se nacházeli v Afghánistánu a o kterých ministerstvo zahraničí ví, jsou v bezpečí. Dodal, že nadále samozřejmě platí důrazné doporučení do země necestovat.

Události: Taliban postupuje ke Kábulu, Česko evakuuje svou ambasádu (zdroj: ČT24)

O otázce pomoci afghánským tlumočníkům, kteří pomáhali českým vojákům a kterým hrozí od Talibanu smrt, se Kulhánek odpoledne nezmínil. Večer se ale sešla Bezpečnostní rada státu a rozhodla o tom, že kromě českých diplomatů evakuuje i místní síly, které na kábulském velvyslanectví pracovaly, a to včetně jejich rodin. Česko přemístí i zmíněné tlumočníky a další spolupracovníky, kteří o to požádali nebo ještě požádají.

Oznámení část představitelů opozice přijala pozitivně. „Tohle je správné a jediné možné rozhodnutí, pokud chceme být bráni ve světě jako spolehlivý spojenec. Vláda by si ale měla uvědomit, že jde doslova o každou minutu,“ uvedla k pomoci místním silám pracujícím na české ambasádě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kriticky se k postupu vlády vyslovil bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Poznamenal, že vláda pomoc schválila koncem července. „Od té doby rychle postupuje jen Taliban. Pomoc lidem, kterým jde o život, proti tomu pokulhává. Vysíláme tím signál i současným či budoucím spolupracovníkům, jak si jejich práce vážíme,“ napsal na Twitteru. 

Jak spolupracovníkům pomoci?

Hovořilo se také o tom, že by spolupracovníkům z Afghánistánu mohla být poskytnuta jen finanční pomoc. To ale podle politického a kulturního geografa z Ostravské univerzity Vladimíra Baara nemá žádný smysl. „S ohledem na to, co ty lidi čeká, tak nějaká finanční pomoc by zcela jistě přišla do rukou vládnoucímu Talibanu, a ti by s tím naložili podle svého,“ upozornil.

Místopředseda poslaneckého klubu Pirátů a místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský si myslí, že záchrana afghánských spolupracovníků a také stažení českých diplomatů mělo přijít dřív. „Mám celou řadu indicií, že exekutiva jednala liknavě, a nyní jedná razantně teprve v důsledku té kolabující situace,“ řekl.

Ještě během zasedání Bezpečnostní rady státu pak místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) zmínil, že závěry bezpečnostní rady by měly být dva. Jedním podle něj mělo být to s maximální rychlostí stáhnout české diplomaty s jejich rodinami do bezpečné oblasti. „Druhým by mělo být to, že pan ministr Kulhánek zvedne telefon, zavolá íránského ministra zahraničí a zeptá se ho, co chce za to, že se postará o 200 až 250 lidí, kteří nám pomáhali v Afghánistánu,“ řekl.

Babiš vyzval opozici, aby nekritizovala

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu prohlásil, že Česká republika se chce postarat o afghánské tlumočníky, kteří pomáhali české armádě. Podrobnosti odmítl sdělit s tím, aby je nevystavil nebezpečí. Řekl, že opozice by měla přestat s kritikou v této oblasti, protože ohrožuje lidi, kterým chce stát pomoc. Podle předsedy vlády se potvrdilo, že odchod koaličních vojsk z Afghánistánu byl nesmysl.

Po stažení většiny koaličních vojsk povstalecké hnutí Taliban totiž dobylo řadu správních center a ovládá více než polovinu provinčních metropolí. Podle některých předpovědí bude v krátké době ohrožen i Kábul. V sobotu povstalci získali Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu, které dosud jako jedno ze tří velkých měst kontrolovala afghánská vláda. Západní země kvůli situaci evakuují své občany a omezují činnost svých ambasád. 

  • Červenec 2006 – Ministerstvo zahraničí ČR zahájilo evakuaci českých občanů z Libanonu kvůli vojenskému konfliktu mezi Izraelem a libanonským radikálním hnutím Hizballáh, který vyvolal únos dvou izraelských vojáků Hizballáhem. Původně pobývalo v Libanonu zhruba 150 Čechů. Většina z nich již za asistence diplomatů tuto blízkovýchodní zemi opustila.
  • Červenec 2014 – Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci v Libyi Česko dočasně uzavřelo své velvyslanectví a česká armáda evakuovala z Tripolisu deset pracovníků českého zastupitelského úřadu. Připojilo se k nim také jedenáct zaměstnanců švýcarské ambasády. V roce 2019 Česká republika zastupitelský úřad v Libyi uzavřela, jeho agendu převzalo velvyslanectví v Tunisku. České velvyslanectví v Tripolisu bylo uzavřeno i v roce 2011 během povstání proti režimu Muamara Kaddáfího. Zpět se tehdy čeští diplomaté vrátili po více než půl roce, v polovině října 2011, tedy až po Kaddáfího pádu. Česko tehdy z Libye evakuovalo i řadu českých občanů.
  • Duben 2015 – Česko evakuovalo své občany z Jemenu, kde od roku 2014 zuří občanská válka, ve které bojují šíitští povstalci Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vládní vojska prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž pomáhá arabská koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Další Češi byli z Jemenu evakuování Indií, na kterou se obrátilo s prosbou o evakuaci více než 20 zemí světa, včetně České republiky.