Poslanci se kvůli osudu Koudelky v čele BIS sejdou v pátek

Poslanci se kvůli osudu Koudelky v čele BIS sejdou v pátek (zdroj: ČT24)

Poslanci budou o budoucnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky jednat v rámci bezpečnostního výboru v pátek. Potvrdil to předseda výboru Radek Koten (SPD). Koudelkovi vyprší mandát v čele BIS v polovině srpna. O tom, jestli v čele kontrarozvědky setrvá, nebo BIS povede někdo jiný, jednal v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem.

Koudelkův mandát vyprší v polovině srpna a podle Kotena chce část politické scény prosadit nového ředitele civilní kontrarozvědky. České televizi Koten potvrdil, že jednání poslaneckého bezpečnostního výboru svolal na pátek, začne o půl osmé. Babiš o to požádal v pondělí. „Doufám, že na výboru pro bezpečnost o kandidátech budeme hovořit a že některého z ředitelů potvrdíme,“ konstatoval Koten.

Podle předsedy vlády existují dvě varianty – nové jmenování Koudelky, nebo uplynutí jeho mandátu. V takovém případě by BIS mohl dočasně vést jeho zástupce Jan Pavlíček a o příštím řediteli by rozhodl nový kabinet po říjnových volbách.

Šéf SPD Tomio Okamura v úterý také jednal o šéfovi BIS s prezidentem. Požádal prezidentskou kancelář, aby své argumenty proti Koudelkovi poskytla členům bezpečnostního výboru.

České televizi jeho spolustraník Koten v Událostech potvrdil, že dokumenty od Hradu by měl mít k dispozici ve středu. „Ve chvíli, kdy budou, je poskytnu ostatním členům výboru pro bezpečnost, aby si je mohli nastudovat,“ uvedl. „Věřím tomu, že pokud má někdo nějaké výhrady, tak je potřeba, aby to zdůvodnil. A věřím, že dokumenty přispějí i k tomu, že se budeme moci v této věci posunout poněkud dál, než jsme dosud,“ dodal.

Na to, jestli si výbor na jednání pozve také Koudelku, aby se případně mohl vyjádřit, nedokázal Koten odpovědět. „Já dokumenty nemám zatím v ruce a nemohu říci ani tak, ani tak, protože nevím, co v těch dokumentech je,“ řekl s tím, že se na tom musí ještě domluvit s ostatními členy výboru a premiérem. 

Neshody na Babišově postupu

Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Jan Birke (ČSSD) je přesvědčen, že Koudelka by měl ve funkci setrvat. „Bezpečnostní informační služba včetně pana ředitele se chová velmi profesionálně, a to i vůči vládě, vůči premiérovi a nakonec i vůči prezidentovi,“ míní další místopředseda výboru Pavel Žáček (ODS).

Někteří zákonodárci se nad Babišovou žádostí, aby probrali postup ve výběru ředitele BIS, pozastavili. Žáček se domnívá, že není jasné, zda předseda vlády Koudelku navrhne. „Z premiérova dopisu našemu výboru to spíše vypadá, že si s námi jde jen popovídat,“ uvažuje poslanec ODS. Z Babišova postupu je rozpačitý také lidovec Jan Bartošek. „Postup nerespektuje zákon v tom, jak má být vybrán šéf BIS,“ tvrdí a dodává, že Koudelka má jeho podporu.

Naopak za vstřícný a správný považuje Babišovy kroky místopředseda výboru Jiří Mašek (ANO), za legitimní pokládá schůzi výboru i jeho kolega z klubu Robert Králíček.

Devadesátka: Končící mandát ředitele BIS (zdroj: ČT)

Pirátský místopředseda výboru Lukáš Kolářík se pozastavuje nad tím, že schůze se uskuteční na poslední chvíli. „Vnímám to tedy jako hrací kartu pro vyjednávání s prezidentem, neboť nás čekají volby a premiéru Babišovi jde o to, aby byl pověřen sestavením vlády, i když jeho hnutí neskončí ve volbách na prvním místě,“ usuzuje. K výměně Koudelky důvod nevidí. Podporu šéfovi BIS vyjádřil také předseda STAN Vít Rakušan.

„Pan premiér se zase svoji nerozhodností sám zahnal do kouta, kde to nyní bude schytávat ze všech stran,“ domnívá se místopředseda výboru Zdeněk Ondráček (KSČM), podle nějž bezpečnost Česka nepadá s Koudelkovým odchodem. Babišovi vyčítá „kličkování“. „Silný premiér by si své rozhodnutí obhájil sám a nemusel by se snažit hodit to na někoho jiného, kdo to rozhodnout stejně ani nemůže,“ zdůraznil Ondráček.

Podle předsedy SPD Okamury by Koudelka pokračovat neměl, mimo jiné kvůli tomu, že BIS označuje program tohoto hnutí za extremistický. „Nesmysly BIS uráží půl milionu našich voličů. Takového ředitele BIS my opravdu nechceme,“ uvedl po úterním jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš podle něj zvolil jednání výboru zřejmě kvůli tomu, že je pod tlakem médií a opozice a výbor umožňuje najít určitý konsensus.

Babiš doporučil prezidentovi schůzku s Koudelkou

Politolog Petr Just považuje za přirozené, že Babiš chce věc projednat na poslaneckém výboru. „Je to zákonná podmínka, není to tedy svévolné rozhodnutí premiéra, on se tomuto kroku nemohl vyhnout. Co premiér ovlivnit mohl, je načasování, tedy řešit v součinnosti s výborem tuto problematiku mnohem dříve a nenechávat to na poslední chvíli,“ komentuje. Tím, že se záležitost řeší na poslední chvíli, podle Justa premiér znejišťuje BIS jako takovou, ale i její partnery v zahraničí.

Babiš v pondělí doporučil prezidentu Zemanovi, který je k současnému vedení BIS dlouhodobě kritický, aby se s Koudelkou sešel a vyslechl jeho stanoviska. Podle premiéra s tím šéf kontrarozvědky souhlasí.

Miloš Zeman v minulosti o Koudelkovi prohlásil, že není člověkem na svém místě a šestkrát ho odmítl povýšit na generála. Výroční zprávu BIS z prosince 2018, ve které tajná služba varovala před ruskými a čínskými agenty, označil prezident za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Rozdělený výbor

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Kabinetu je následně šéf kontrarozvědky odpovědný.

Zatím není jasné, zda premiér konkrétní jméno poslancům navrhne. V osmnáctičlenném výboru patrně převažují spíše politici, kteří se staví za Koudelkovo setrvání. Rozhodující by mohl být postoj sedmi členů vládního hnutí ANO, jenž ale není jednotný. Koudelku podporují zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se čtyřmi členy výboru, koalice Pirátů a STAN se třemi členy a koaliční sociální demokraté, který mají ve výboru jednoho poslance.

Naopak kritické je k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD se dvěma zástupci ve výboru a také KSČM, jež v něm má jednoho poslance. Výbor může jednat, pokud je přítomná aspoň třetina členů, tedy šest. V procesu jmenování ředitele BIS obecně nehraje roli, s jakým výsledkem debata o navrhovaném kandidátovi ve výboru skončí.