Přes pět tisíc řidičů požádalo o výměnu řidičáku on-line. Digitalizaci ale nemohou využít všichni

Možnost žádat o řidičský průkaz on-line za první měsíc od jejího spuštění využilo kolem pěti tisíc lidí. České televizi to řekl mluvčí resortu dopravy František Jemelka. On-line ale nemohou získat řidičák všichni, tato služba se týká jen průkazů, kterým skončí platnost. Každý, kdo potřebuje změnit některý z osobních údajů, má průkaz poškozený, nebo lidé, kterým byl doklad odcizen, musí dál chodit žádat na úřad.

K pátečnímu ránu 2. července evidovalo ministerstvo dopravy 5165 elektronických žádostí o výměnu řidičského průkazu. Za první měsíc fungování elektronické žádosti tedy požádalo on-line kolem pěti tisíc lidí.

Žádá se přes takzvaný Portál občana a většina údajů je předvyplněných. Je třeba jen vybrat fotku a úřad, kde si lidé později doklad vyzvednou. Tím může být jakýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností. Pro elektronickou žádost je potřeba mít datovou schránku.

První plošná digitalizace se zatím netýká všech

Podle resortů dopravy a vnitra, které na elektronizaci žádostí spolupracovaly, jde o první významný doklad, u kterého dochází k plošné digitalizaci žádostí. Jenže digitalizace má zatím celou řadu výjimek. Netýká se všech žádostí o řidičský průkaz, jen těch, kterým končí platnost.

Lidé, kterým doklad někdo odcizil, poškodil, ztratili ho, ti, kdo v něm potřebují změnit některý z osobních údajů, stejně jako osoby, které ho chtějí vyměnit expresně, ti, kterým byl zadržen, ale i řidiči nováčci, kteří dostanou průkaz poprvé, musí na úřady stejně jako dříve.

Počet lidí, kteří požádali přes internet, považuje ministerstvo za poměrně vysoké. „Jde o značný podíl na celkovém počtu žádostí, které jsou měsíčně podávány, navíc hned první měsíc provozu této novinky. S dosavadním fungováním a těmito výsledky jsme spokojeni,“ zhodnotil Jemelka.

Celkem v červnu skončila platnost řidičského průkazu 15 813 lidem. Jak upozorňuje ministerstvo, nepředpokládá se, že by si všichni z nich chtěli průkaz vyměnit, někteří třeba už nebudou chtít jezdit. Počty navíc zřejmě ovlivňuje i fakt, že kvůli pandemii se automaticky o deset měsíců prodlužuje platnost dokladů, kterým vypršela mezi zářím minulého roku a letošním červnem.