Zeman označil odchod spojenců z Afghánistánu za zbabělou kapitulaci

Prezident Miloš Zeman uvedl, že na summitu Severoatlantické aliance v polovině června v Bruselu označil odchod spojenců z Afghánistánu za zbabělou kapitulaci, a dokonce za zradu. Varoval před tím, že radikální hnutí Taliban ovládne celé území, vytvoří teroristické centrum a nový islámský stát. Zeman to uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„Pokud chceme opravdu bojovat proti terorismu, nezbude nám nic jiného než se do Afghánistánu vrátit, a to za cenu daleko větších ztrát a nákladů, než kdybychom tam teď setrvali,“ prohlásil prezident.

Odchod z Afghánistánu Zeman kritizuje dlouhodobě. Záporně se k němu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Vhodně načasováno není ani podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Odchod ze země NATO oznámilo v dubnu, konečným termínem je 11. září. Misí prošlo od jejího začátku i 11 500 českých vojáků, někteří z nich i opakovaně. Od roku 2002 v zemi sloužili vojáci z polní nemocnice, strážních jednotek, z chemické a biologické ochrany, z chirurgického nebo rekonstrukčního týmu Lógar. Na misi zemřelo čtrnáct českých vojáků.

Spojené státy počátkem června uváděly, že z Afghánistánu odjela asi polovina jejich vojáků. Kvůli územním ziskům Talibanu uvažuje americká armáda o zpomalení tempa svého odchodu, zářijový termín ukončení mise ale údajně stále platí.

Existuje více vyšetřovacích verzí explozí munice u Vrbětic, míní prezident

Prezident se v pořadu vyjádřil také k dalším tématům. Stále míní, že existuje více vyšetřovacích verzí explozí dvou muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku zhruba před sedmi lety. Nevylučuje, že verze se zapojením ruských agentů může být pravdivá. Případ by se měl podle prezidenta došetřit, řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„Říkám, tak vyšetřete všechno, nebuďte monotematičtí, soustřeďte se na všechny verze a veďte to vyšetřování tak, aby se ukázala pravda,“ uvedl prezident. Podle něj existuje i verze o neodborné manipulaci s výbušninami, verze se zakrytím manka v muničním skladu, jak o tom dříve mluvila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), a verze, že druhý výbuch měl zakrýt krádeže zbraní.

Prezident také zopakoval, že po říjnových sněmovních volbách pověří sestavením vlády předsedu nejúspěšnější strany, nikoli lídra některé z volebních koalic. Volební koalice pokládá za podvod. V Partii Terezie Tománkové rovněž oznámil, že bude volit hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Vyjádřil se i k policejnímu zákroku proti muži v Teplicích. V té souvislosti řekl, že nemá důvod zpochybňovat výsledky prověrky. „Já jsem se seznámil se stanoviskem policejního vyšetřování a jako člověk, který důvěřuje policii, nemám důvod výsledky tohoto vyšetřování jakkoli zpochybňovat,“ řekla hlava státu.