Pojišťovny už odhadují škody po ničivém tornádu, jde o stovky milionů

Pojišťovny kvůli čtvrtečním silným bouřkám ustanovily speciální krizové štáby a posilují týmy likvidátorů. Zároveň počítají s okamžitou výplatou záloh poškozeným klientům. Tornádo, které řádilo na jižní Moravě, způsobilo klientům Generali České pojišťovny podle jejího odhadu stovky až tisíce škod za stovky milionů korun. Informoval o tom mluvčí pojišťovny Jan Marek. Kooperativa již první škody ukončila a zatím klientům vyplatila 91 tisíc korun.

„Počet škod z extrémních bouřek, jejichž součástí byl i výskyt tornáda, za celé Česko dosáhne 15 tisíc za celkem 750 milionů korun,“ odhadla Generali Česká pojišťovna.

Nejpostiženější regiony jsou podle Marka jižní Morava, jižní Čechy a západní Čechy. Obecně jsou ale škody rozesety napříč republikou. Zasažena je masivně zejména oblast Hodonínska a Břeclavska. „Evidujeme škody na zdraví, majetku, u podnikatelských subjektů či municipalit,“ dodal.

Největší škody způsobilo tornádo a krupobití, významné jsou i škody vzniklé povodní a záplavou. „Situace byla skutečně dramatická, jen dnes máme nahlášeno pět totálně zničených nemovitostí. Hlášeny jsou i extrémní škody, do pole odnesené zemědělské stroje, zničená auta i autobusy, stržené střechy hal,“ upozornil.

Lidé poškození bouřkami nemusí čekat na příjezd likvidátorů, mohou začít odklízet škody rovnou. Je nicméně třeba, aby předtím pořídili alespoň základní dokumentaci rozsahu škod prostřednictvím fotografií nebo videa.

Kooperativa k 15. hodině evidovala 1715 škod za 294 milionů korun. Nejvíce škod způsobilo krupobití, vichřice a lokální záplavy. „V postižených oblastech je problém se signálem mobilních telefonů, proto očekáváme nápor hlášení škod až po jeho obnovení. Zatím samozřejmě mohou lidé začít škody opravovat, pro jistotu doporučujeme pořídit fotodokumentaci poškození jejich majetku,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Mimořádné pořady ČT24 - Ničivé tornádo na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Uniqa zatím registruje asi 30 škod z oblasti mezi Břeclaví a Hodonínem z nočního tornáda. „Tornádo z hlediska pojištění vnímáme jako vichřici. Ta je definovaná rychlostí větru a tornádo minimální rychlost vichřice překročilo,“ sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Česká podnikatelská pojišťovna ze čtvrteční kalamity aktuálně registruje téměř 200 škod, jejich objem se pohybuje v řádu vyšších desítek milionů korun. Nová hlášení však rychle přibývají, počty škod i celkový odhad jejich výše tak podle mluvčí Renaty Čapkové stále narůstají. Eviduje zejména poškození střech silným větrem a krupobitím, a to nejen obvyklé poškození krytin, ale i poškození dalších souvisejících konstrukcí.

ČSOB Pojišťovna předběžně odhaduje, že bouřka doprovázená i tornádem způsobila přibližně dvě stě škod. „Bouřky tu s námi jsou ale už několik dní a celkové odhady se pohybují přes devět set škod za více než padesát milionů korun,“ dodal mluvčí pojišťovny Petr Milata. ČSOB Pojišťovna je připravena zrychlit výplaty záloh na pojistné plnění. Oznámila, že je bude vyplácet do druhého pracovního dne po nahlášení škody. Odpustí také spoluúčasti za škody vzniklé tornádem a klientům, kterým tornádo zničilo osobní auto, poskytne náhradní vůz. Nabízí i pomoc s náhradním ubytováním.

Škody mohou pokrýt pojistky ohledně přírodních katastrof

Z majetkového pojištění jsou pojišťovny připraveny okamžitě poškozeným vyplatit zálohy na pojistná plnění do 50 procent škody. Vzhledem k poškozené infrastruktuře na místě největších škod posílí přítomnost na místě v nejpostiženějších obcích. „Mobilní technici, likvidátoři i klientské centrum pokračují v práci přes víkend,“ podotkl Marek. 

Allianz vyhlásila kalamitní stav

Kooperativa zmapovala seznam klientů v nejpostiženějších obcích a jakmile to bude možné, bude je sama kontaktovat a zjišťovat rozsah jejich škod. „V postižených oblastech je problém se signálem mobilních telefonů, proto očekáváme nápor hlášení škod až po jeho obnovení. Zatím samozřejmě mohou lidé začít škody opravovat, pro jistotu doporučujeme pořídit fotodokumentaci poškození jejich majetku,“ uvedl Káňa.

Pokud lidé ale nemohou nafotit škody, mají podle mluvčího Kooperativy nechat poškozené věci někde poblíž obydlí a vyčkat na příjezd technika, který škodu prohlédne. Pojišťovna také počítá s okamžitým vyplácením záloh na pojistném plnění, které vyplatí lidem v podstatě obratem. „Zálohu až do výše 50 procent může dostat klient do druhého dne,“ doplnil Káňa.

Allianz na území Jihomoravského kraje vyhlásila kalamitní stav, posiluje mobilní týmy likvidátorů i telefonní centrum. „Škody způsobené tornádem budeme hradit z pojistek pokrývajících rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem, škody po tornádu jsou tedy zcela likvidní. Čísla zatím ještě nemáme, odhadujeme, že včetně aut půjde o jednotky tisíc škod,“ ujistila mluvčí pojišťovny Marie Petrovová.