Po pandemii se musíme zaměřit na děti, míní šéf sportovní agentury Neusser

Události, komentáře: Šéf Národní sportovní agentury Neusser o sportu po pandemii (zdroj: ČT24)

Post předsedy Národní sportovní agentury (NSA) obsadil po rezignaci jeho předchozího šéfa Milana Hniličky trenér pozemních hokejistek Filip Neusser. Fungování agentury vzbuzovalo v minulosti řadu otázek, její diskutovanou nehospodárnost potvrdil audit ministerstva financí. Díky upozornění na chyby bude podle nového předsedy jednodušší chod instituce změnit. Její pozornost je nutné zaměřit hlavně na děti, jejichž nadšení sportovat během pandemie výrazně ochablo, uvedl v pořadu Události, komentáře.

Když minulý měsíc nastupoval Filip Neusser do čela Národní sportovní agentury, mluvil hlavně o dětech. Bez řádného pohybu během pandemie podle trenérů zlenivěly a ztratily dovednosti, které měly před jejím propuknutím. „Jsem poměrně zděšen z výsledků. Jakým způsobem se děti vracejí, respektive nevracejí do sportovních organizací. Jsem z toho trošku smutný,“ popsal Neusser.

Omezení spojená s šířením covidu-19 podle něj budou mít negativní dopady na celou generaci. Zaměřit by se chtěl však nejen na děti samotné, ale i na rozhýbání jejich rodičů. „Národní sportovní agentura tady nebude pro velké svazy, ani pro malé svazy, ale v tuto dobu hlavně pro všechny sportovce a děti,“ řekl Neusser.

Neusser se stal druhým předsedou NSA po Milanu Hniličkovi, který na svou funkci rezignoval. Ačkoliv byl Neusser už dříve ve spojení s premiérem Andrejem Babišem (ANO), byla pro něj nabídka na převzetí postu překvapením. „Pouze v hypotetické rovině jsme se bavili o mých vizích a představě, jakým způsobem by měla Národní sportovní agentura fungovat (…) Myslel jsem, že se budu soustředit na volbu na předsedu Českého olympijského výboru. Když jsem viděl, že Hnilička rezignuje a dostal jsem zprávu, že se mám dostavit na Úřad vlády, tak jsem přemýšlel, že to vlastně asi bude aktuální,“ přiblížil.

Právě kandidatura na předsedu Českého olympijského výboru (ČOV), jehož volba se kvůli covidu stále neuskutečnila, podle Neussera přitáhla k jeho osobě pozornost. „Poměrně dlouze jsem kritizoval poměry v českém sportu, nejen v Českém olympijském výboru, ale v celém českém sportu. V tu dobu jsem se asi stal výraznou tváří sportovním prostředí,“ uvedl. Převzetí agentury pak před kandidaturou do čela ČOV upřednostnil.

Audit pomůže, míní Neusser

Odchod Milana Hniličky z postu předsedy NSA provázel audit fungování agentury. Podle ministerstva financí fungoval pod Hniličkovým vedením úřad nehospodárně a chyboval v dotacích. Neusser přesto i díky auditu vnímá svou pozici „velmi dobře“. „Vím, kde jsou chyby a jakým způsobem postavit agenturu ne nově, ale správně,“ řekl předseda.

Kromě podpory dětí se chce zaměřit na odpolitizování NSA. Sport je podle něj vděčným tématem politických kampaní, čehož využívají jak členové koalice, tak opozice. „Všichni jsme sportovci a všichni rozumíme sportu, všichni trénujeme, hrajeme fotbal. Téma sportu bylo trošku znásilňováno a sportovci využíváni k volební nebo reklamní činnosti. Já bych byl rád, aby to tak nebylo,“ popsal šéf agentury.

Agentuře podle něj také chybí dlouhodobá koncepce. Podle Neussera jen zkopírovala programy, které už dříve fungovaly na ministerstvu školství, což však nestačí. „Něco v českém sportu se musí změnit, musí se změnit pohled na aktivitu, na pohyb. Je to společenská priorita,“ řekl Neusser.

Agentura podle něj už nemůže nadále podporovat až 130 sportovních svazů, svou pozornost musí od profesionálního sportu odklonit k široké veřejnosti. Uvědomuje si však, že to znamená osekání prostředků profesionálům, což jej nejspíš vystaví tlaku ze strany svazů. „Já jsem připraven,“ uzavřel.