Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Události: Letní tábory neznají přesná omezení (zdroj: ČT24)

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.

Například v areálu pražské školy Na Třebešíně nabízejí o prázdninách dětem možnost, aby dohnaly zameškané kurzy plavání. Zájem o příměstský tábor je velký. Rodiče chtějí děti po měsících izolace dostat do kolektivu a podle instruktora z plaveckého klubu Martina Menšíka neřeší protivirová opatření. Provozovatelé je ale řešit musí.

Bez testu to nepůjde

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se dají čekat podobná pravidla jako loni, tedy třeba měření teploty, prohlášení o bezinfekčnosti, navíc ale budou nutné vstupní testy, které musí podstoupit jak instruktoři, tak jejich svěřenci. Alternativou je doklad o prodělané nemoci. „Po celé léto budou k dispozici testovací místa a zadarmo bude mít každý občan, včetně dětí, možnost se jít nechat otestovat,“ uvedla Svrčinová.

„Tábory byly poměrně bezpečné, opravdu bylo minimum těch, kde se infekce projevila. Bezpečné byly mimo jiné proto, že jsou pořadatelé velmi zodpovědní,“ podotýká předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Například členové turistického oddílu Záře jezdí pod stan už téměř půlstoletí. Tradici přerušit nechtějí, s testy souhlasí. „Výlety budeme držet v okruhu tábořiště, popřípadě v Orlických horách, kde se nacházíme, nebudeme chodit do měst, na koupaliště,“ počítá podle vedoucího Bartoloměje Knihy oddíl s určitými omezeními.

Opatření na letních táborech
Zdroj: ČT24

Skauti: Pár týdnů před tábory neznáme podmínky

Aby vláda upřesnila požadavky pro pořadatele, žádají důrazně i skauti. Skautská organizace je největším pořadatelem táborů v Česku, vedou jich zpravidla více než tisíc, v plánu mají podobný počet i letos. „To, že pět šest týdnů před tábory nemáme jasné podmínky, je velká komplikace. Doufáme, že si to ministerstvo zdravotnictví uvědomí a rychle situaci napraví,“ žádá místostarosta Junáka a koordinátor koronavirových opatření Petr Vaněk.

Na skautských táborech se děti podílejí na zajištění celého chodu, včetně vaření a úklidu, na obě tyto činnosti se o minulých prázdninách vztahoval zákaz. „Loni do kuchyně nesměl nikdo, kdo neměl potravinový průkaz, což nás dost limitovalo, protože skautská výchova je založena na tom, že všichni dělají všechno,“ poznamenává třeba vedoucí skautského oddílu z Benešova Tomáš Kurc.

Přibalit roušku

„Stanovujeme pravidla, za jakých bude příprava ze strany dětí dovolena,“ přislíbila Svrčinová. Oproti loňsku by to mělo být za určitých podmínek možné. Během volnočasových aktivit bude nutné – s výjimkou sportování – nosit roušky či respirátory. „Pokud si budou vykládat v hloučku o tom, že tohle je mandelinka a tohle je roháč, pak samozřejmě roušky budou mít,“ doplnila hlavní hygienička.

Ministerstvo také doufá, že v létě už bude schválená očkovací látka vhodná i pro děti do dvanácti let. Potom by i naočkované děti byly vyjmuty z povinnosti testování.