TÉMA

Vaření

Češi solí až třikrát víc, než by měli. Ministerstvo to chce změnit

Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně, který chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Cílem je proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady. Na úterní tiskové konferenci program představilo ministerstvo zdravotnictví a další instituce a společnosti, které ho podpořily.
10. 4. 2024|

Autorka kuchařek doporučuje, jak ušetřit při nákupu potravin

Jak nakupovat tak, abychom potraviny zbytečně nevyhazovali? Jak spotřebovávat zbytky? A jak vymýšlet jídelníček, aby jídla byla výživná, ale abychom za ně neutráceli příliš?  V živém vysílání České televize v rámci projektu Drahé Česko,…? na toto téma radila autorka kuchařek a foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová.
26. 10. 2022|

Spotřebu energií se snaží snižovat podniky i domácnosti. V pololetí kleslo využívání plynu o pětinu

Spotřeba plynu v Česku v letošním prvním pololetí klesla podle ministerstva průmyslu a obchodu o pětinu. Bylo co omezovat, protože spotřeba plynu je v Česku jedna z nejvyšších v Evropě. Politici vyzývají, aby se šetřilo dál. Věří, že se jim podaří zajistit dostatek dodávek odjinud než z Ruska, že při dalším podobném poklesu spotřeby jako v prvním pololetí, by jimi již Česko bylo plně zásobené.
22. 7. 2022|

Srílanská opozice bude jednat o vládě, demonstranti zůstávají v prezidentské rezidenci

Zástupci opozičních stran se chystají na Srí Lance jednat o sestavení nové vlády. Premiér i prezident nabídli při sobotních bouřlivých protestech rezignaci. Demonstranti vtrhli do rezidence prezidenta Gotabaji Radžapaksy a zapálili sídlo předsedy vlády Ranila Vikremesingheho. Srílančané protestují proti hluboké ekonomické krizi, z níž viní vládu.
10. 7. 2022|

Na britský trh přichází cibule, se kterou se vaří bez pláče

Farmaceutická firma Bayer vyvinula speciální druh cibule, který nedráždí oči. Zabralo jí to téměř čtvrt století. Nová „bezslzá“ plodina vznikla křížením méně štiplavých odrůd a bez genetických modifikací. Vedle Spojených států se bude tento druh cibule nově prodávat i ve Velké Británii – jako luxusní zboží.
18. 1. 2022|

Nejstarší prosné pivo s bylinami v Evropě se vařilo v Čechách. Archeologové ho našli ve vědru z doby bronzové

Bronzové vědro pocházející z 9. století před naším letopočtem, které v roce 2017 objevil tým archeologů u Kladiny na Pardubicku, s největší pravděpodobností ukrývalo pozůstatky nejstaršího prosného bylinného piva v Evropě. Zbytky obsahu této nádoby nově popsali vědci z Univerzity Palackého v Olomouci, Masarykovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Studii o „nejarchivnějším českém“ pivu vydal anglický časopis Archaeometry.
14. 9. 2021|

Po tornádu zbyly také zničené školy. Tamní děti v září budou muset dojíždět jinam

Je přesně polovina letních prázdnin a děti ze dvou obcí postižených tornádem už teď vědí, že v září nebudou moct nastoupit do svých škol. Budovy v Hruškách a v Moravské Nové Vsi jsou silně poškozené a nestihnou se opravit.
1. 8. 2021|

Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.
23. 5. 2021|

Úžasný zápal českých sládků. Zástupci zámořských pivovarů hledali inspiraci

Mezi pivovary v zámoří roste zájem o české pivo i jeho výrobu. Loni se ho tam dovezlo skoro za čtvrt miliardy korun. Výrobci si ale všímají i našich technologií nebo chmele. Ty míří za oceán hlavně do velkých koncernů, nyní ale české postupy objevují i drobní výrobci z USA nebo Kanady.
18. 10. 2019|