Češi solí až třikrát víc, než by měli. Ministerstvo to chce změnit

6 minut
Češi konzumují až třikrát více soli, než doporučuje WHO
Zdroj: ČT24

Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně, který chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Cílem je proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady. Na úterní tiskové konferenci program představilo ministerstvo zdravotnictví a další instituce a společnosti, které ho podpořily.

„Češi konzumují dvakrát až třikrát více soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Špatné stravování je nejčastější rizikový faktor spojený s předčasným úmrtím. V Česku má podle průzkumů na svědomí až 23 procent úmrtí, přičemž průměr EU je 17 procent. Jsem proto rád, že se nám podařilo vytvořit širokou koalici jak na úrovni státu a zdravotnických odborníků, tak se zástupci soukromého sektoru, která bude s touto skrytou epidemií aktivně bojovat,“ prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nadměrná konzumace soli způsobená nezdravými stravovacími návyky je jedním z důvodů kardiovaskulárních chorob, které jsou v Česku dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí. Na jejich následky zemře ročně téměř 50 tisíc lidí. „Česko patří mezi vysoce rizikové evropské regiony z hlediska onemocnění oběhu. Jednou z příčin je nadměrný příjem soli v potravě, který je bezprostředně spojen se vzestupem krevního tlaku, urychlením procesu aterosklerózy a rizikem jejich komplikací, jako jsou cévní mozkové příhody či infarkty myokardu,“ popsal Michal Vrablík z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Sůl začíná škodit už v dětství

Stravovací návyky se vyvíjejí od raného dětství, kdy je ovlivňují především rodiče. „Až 80 procent kojenců dostává ve druhé polovině prvního roku života ve výživě více soli, než se doporučuje. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 procent dětí,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Dodala, že více než 70 procent soli lidé přijímají z již zpracovaných potravin. V České republice je největším zdrojem soli pečivo, protože ho Češi konzumují více než v jiných zemích. Dalšími zdroji pak masné výrobky, sýry a vysoce průmyslově zpracované potraviny, uvádí koalice institucí a firem, které se na programu Solíme méně podílí.

Program Solíme méně chce ze začátku vytipovat pilotní restaurace, ve kterých proškolí personál v postupech na snížení obsahu soli v nabízených pokrmech. Pomůže navrhnout změny v kuchyni, prostředí restaurace i menu a následně chce sledovat, zda se postupy dodržují.

Na začátku února mimo jiné stát oznámil, že chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Metodika podle Válka stanoví mantinely a návody, jak při zajišťování jídla postupovat. Vypracoval ji Státní zdravotní ústav a ministerstva zdravotnictví, školství a zemědělství.

Na samotném programu se mimo ministerstva zdravotnictví podílí také Státní zdravotní ústav, krajské hygienické stanice, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářská komora ČR, Edenred CZ a Makro Akademie.

Sůl nad zlato, ale...

Sůl škodí lidskému zdraví rovnou několika způsoby – hlavně při nadužívání. Přitom ji ale člověk nutně potřebuje k tomu, aby přežil. Podílí se na udržování rovnováhy tekutin a správném krevním tlaku, neobejde se bez ní srdce, nervy ani svaly. Bez ní by nefungovalo stahování svalů, zadržování vody v organismu, nervové vzruchy ani vstřebávání látek ve vnitřních orgánech. Staré heslo „sůl nad zlato“ je tedy stoprocentně pravdivé – bez soli není života.

Ale když je jí příliš, přináší zdravotní problémy. Nadměrná konzumace soli je podle řady studií spojená se zvýšením krevního tlaku, což je jedna z nejčastějších zdravotních komplikací, která Čechy trápí. Světová zdravotnická organizace doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což je asi jedna čajová lžička. Ale protože se solí téměř všechno a zejména v průmyslově zpracovaných potravinách není množství soli dobře odhalitelné, konzumují jí Češi mnohem více.

Negativnímu trendu napomáhá i to, že sůl se přidává i do produktů, kde by ji jen málokdo čekal, například do sladkých potravin. A kvůli tomu jí průměrný Čech pozře až trojnásobek doporučeného množství, přičemž ženy jí průměrně zkonzumují o něco méně než muži.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Mechanismus z Antikythéry mohl být nefunkční, naznačuje studie

Nejslavnější mechanický stroj z antiky – mechanismus z Antikythéry – dalece převyšuje jakékoliv jiné technologie z této doby. Nový výzkum ale otestoval hypotézu, že ve skutečnosti to zase takový zázrak nebyl.
před 9 hhodinami

Unikátní novodobý zlatý poklad našli turisté u Dvora Králové nad Labem

Dva turisté objevili v únoru u Dvora Králové nad Labem novověký poklad v odhadované hodnotě přes sedm a půl milionu korun. Dvě schránky, které obsahovaly zlaté mince, šperky a další předměty o celkové hmotnosti sedm kilogramů, nálezci odevzdali do Muzea východních Čech v Hradci Králové. Zaručeně zlaté jsou mince o váze téměř čtyři kilogramy. Další kovové předměty vědci analyzují.
včeraAktualizovánovčera v 15:49

Rakovina krade motivaci. Vědci popsali, jak ovládne mozek

Lidé trpící rakovinou přicházejí o vůli bojovat, často marně hledají sílu dál žít. Až doposud věda předpokládala, že je to vedlejší dopad únavy z nemoci, ale teď našli přímo způsob, jak rakovina připravuje mozek o motivaci.
včera v 11:10

Zabili Heydricha i posílali depeše. Válku přežila jen polovina parašutistů

Byla jich stovka, přišli z nebes a fatálně ovlivnili průběh druhé světové války – českoslovenští parašutisté vyslaní z Velké Británie měli na území tehdejšího protektorátu plnit rozmanité úkoly. Od sabotáží a předávání informací exilové vládě až po útoky na přední představitele nacistické správy. V podstatě počítali s tím, že se do vlasti vrací pro smrt. Konce války se jich dožila pouhá polovina. A ti, kdo přežili, se následně po roce 1948 uznání nedočkali. Většinu z nich naopak čekalo ponížení, perzekuce a některé dokonce vykonstruovaná obvinění a smrt.
včera v 06:00

Hubbleův kosmický dalekohled funguje i jako stařeček

Už 35 let je na oběžné dráze Hubbleův kosmický dalekohled. Díky němu astronomové například zjistili, že v centrech galaxií jsou supermasivní černé díry, poprvé změřili rychlost rozpínání vesmíru nebo uviděli ty nejvzdálenější galaxie. Zařízení pořídilo také řadu ikonických snímků. Je pojmenované po americkém astronomovi Edwinu Hubbleovi, který jako první zjistil, že ve vesmíru existuje víc galaxií a že se vesmír rozpíná. Dalekohled na oběžnou dráhu dopravil raketoplán Discovery.
24. 4. 2025

Nová studie objasnila vliv masivního výbuchu sopky na výkyvy v počasí

Erupce sopky Hunga Tonga–Hunga Ha’apai (HT), která se odehrála 15. ledna 2022, byla naprosto jedinečnou a bezprecedentní událostí ve známých dějinách. Podle studie zveřejněné před pár dny v prestižním mezinárodním časopise, na které se podílel i český klimatolog Aleš Kuchař, způsobil tento jev mimo jiné i prodloužená období nízkých teplot v Evropě během následující zimy a jara.
24. 4. 2025

Zahřívaný tabák může ohrozit děti nečekaným způsobem. Polykají uvolněné plíšky

V Česku přibývá případů, kdy malé dítě omylem spolkne plíšek, který se používá v zařízeních ohřívání tabáku. Končí pak hospitalizované v nemocnici.
24. 4. 2025

Polští chovatelé kvůli ptačí chřipce utratili přes sedm milionů kusů drůbeže

V Polsku řádí ptačí chřipka. Chovatelé kvůli tomu museli utratit přes sedm milionů kusů drůbeže. Úřady už na zvládání viru vynaložily v přepočtu téměř půl miliardy korun. Do země dorazili evropští experti, kteří mají posoudit nastavená opatření. Podle ředitele polské rady chovatelů drůbeže Dariusze Goszczyńského počet zlikvidovaných kusů není problém. „V Polsku máme asi 1,5 miliardy kusů drůbeže,“ vysvětlil. Vývoz masa a vajec zatím ohrožený není. U vajec ale experti očekávají mírné zdražení.
24. 4. 2025
Načítání...