Ke snížení vysokého tlaku stačí omezit sůl, prokázala studie

Cesta ke snížení krevního tlaku může být snadná a úspěšná téměř pro každého – dokonce i pro ty, kdo na tento zdravotní problém užívají nějaké léky. Podle nové studie může stačit omezit příjem soli.

„Ve studii účastníci středního až staršího věku snížili příjem soli přibližně o jednu čajovou lžičku denně ve srovnání s jejich obvyklou stravou. Výsledkem bylo snížení systolického krevního tlaku přibližně o šest milimetrů rtuti, což je srovnatelné s účinkem běžně užívaného léku na vysoký krevní tlak,“ uvedl jeden z autorů studie, lékař Deepak Gupta. Výzkum vyšel v odborném časopise Journal of the American Medical Association.

„Zjistili jsme, že sedmdesát až 75 procent všech lidí, bez ohledu na to, jestli užívají léky na krevní tlak, pravděpodobně zaznamená snížení krevního tlaku, pokud sníží množství sodíku ve stravě,“ doplnila další z autorek Norrina Allenová. Právě v soli se sodík vyskytuje nejvíc.

„Účinek snížení sodíku ve stravě na pokles krevního tlaku byl konzistentní téměř u všech osob, včetně těch s normálním krevním tlakem, vysokým krevním tlakem, léčeným krevním tlakem a neléčeným krevním tlakem,“ doplnil Gupta. „Stejně jako je pro většinu lidí lepší jakákoliv fyzická aktivita než žádná, je pro většinu lidí s ohledem na krevní tlak pravděpodobně lepší jakékoliv snížení sodíku než žádné,“ vysvětlil.

  • Sodík hraje významnou roli při regulaci tělesných tekutin a je také důležitý pro normální funkci nervů a svalů.
  • Sodík je stopový prvek, který je nejvíce obsažený v soli. Jeden gram soli obsahuje asi 383 miligramů sodíku. Doporučená denní dávka soli je maximálně pět gramů.

Účinek už za týden

Vědci náhodně rozdělili skupinu lidí ve věku od padesáti do sedmdesáti let na dvě části. Jedna dostala za úkol konzumovat vysoký obsah sodíku, druhá naopak malé množství. Po týdnu si obě skupiny dietu prohodily – opět na týden.

Vědci účastníkům měřili tlak a celou dobu jim odebírali vzorky moči. Den před každou návštěvou měli na sobě účastníci měřiče krevního tlaku a po dobu 24 hodin sbírali moč. Z toho pak lékaři zjistili, že potrava s nízkým obsahem sodíku dokázala významně snížit vysoký tlak. Projevilo se to u 72 procent účastníků výzkumu.

Podle autorů je velmi důležité, že se tento účinek objevuje velice rychle – už během jediného týdne. Metoda je navíc zcela bezpečná – na rozdíl od léčiv nemá žádné vedlejší účinky. „Fakt, že krevní tlak klesl tak výrazně během jediného týdne a lidé to dobře snášeli, je důležitý a zdůrazňuje potenciální dopad snížení sodíku ve stravě na lidské zdraví,“ okomentovala výzkumnice Cora Lewisová. Zásadní podle ní je, že vše, co vědci zařadili do diety s nízkým obsahem soli, byly běžně dostupné potraviny.

Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších studií, která kdy vliv sodíku v potravě na krevní tlak zkoumala a která se věnovala i lidem s hypertenzí a těm, kteří na ni užívají léky. „Předtím jsme nevěděli, jestli lidé, kteří už léky na hypertenzi užívají, mohou svůj krevní tlak snížit ještě více redukcí sodíku,“ podotkla Allenová. 

Podle lékařů by celkový denní příjem sodíku neměl překročit 1500 miligramů. „Může to být náročné, ale snížení sodíku v jakémkoliv množství bude prospěšné,“ dodala Allenová.

Smrtící tlak

Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou úmrtí ve světě. „Může vést k srdečnímu selhání, infarktu a mrtvici, protože vytváří dodatečný tlak na tepny,“ popsala Allenová. „Ovlivňuje schopnost srdce efektivně pracovat a pumpovat krev,“ doplnila. Jakkoliv ho snížit znamená ulevit srdci – a to mají v současné době na starost zejména léky. Levnější, a přitom stejně účinné řešení, by pomohlo lidem i finanční stránce zdravotnictví.