168 hodin: Tisíce seniorů nemají na bydlení. Armáda spásy v Ostravě našla řešení

168 hodin: Stáří v bídě (zdroj: ČT24)

Téměř pět tisíc seniorů v Česku se ročně dozví, že nemají nárok na důchod. Sociálního bydlení je málo, a proto končí v azylových domech nebo na ubytovnách. Řešení našla Armáda spásy v Ostravě. Sama pronajímá byty a v nich pak seniory po dvojicích ubytovává. Ti se složí nejen na nájem, ale podělí se i o domácí práce. V pořadu 168 hodin se shodují: „S jistou střechou nad hlavou jde vše líp.“

Populace stárne a nájemné zdražuje rychleji, než rostou penze. Zhruba 120 tisíc seniorů dostane na měsíc méně než 10 tisíc korun.

„Senioři musí platit stále více peněz ze stejného důchodu. Víme, že průměrný důchod je kolem 14 až 15 tisíc, ale ve skutečnosti se na nás obrací senioři, kteří mají zhruba devět tisíc. Vzhledem k faktu, že nájem za garsonku v Praze činí devět až deset tisíc, nezbyde jim na živobytí,“ konstatoval vedoucí linky pro seniory a poradenského centra Život 90 František Horák.

„Na naši linku se s tématem existenční bytové tísně obrací měsíčně zhruba 60 až 70 volajících, kteří si nemohou finančně dovolit zajištění důstojného bydlení na stáří,“ doplnila vedoucí seniorské linky Elipida Kateřina Bohatá.

Sociálních bytů s nízkým nájmem je málo, ale…

Osamělí senioři proto končí v azylových domech nebo na ubytovnách. „Možnost bydlení na ubytovnách je pro ně velmi dehonestující, nedůstojná a také nepřiměřená jejich přirozeným potřebám. Na ubytovnách bývá často velký hluk, není tam možné zajistit si třeba adekvátní výživu i s ohledem na dietní omezení,“ vysvětlila Bohatá.

S řešením přišla ostravská pobočka Armády spásy. Sama si pronajímá malé byty pro osamělé seniory. Ti v nich bydlí po dvojicích nebo trojicích a na nájem se skládají. Armáda spásy před pronajímateli vystupuje jako jejich garant.

„Převážná část seniorů, kteří bydlí v rámci komunitního bydlení, je z azylového domu, ale také jsou to lidé, na které jsme dostali doporučení ze sociálních odborů obvodů města Ostravy,“ uvedla ředitelka Prevence bezdomovectví Armáda spásy v Ostravě Marcela Stryjová.

„Jako sociální služba s nimi spolupracujeme, pravidelně k nim docházíme, oni navštěvují nás. Kromě toho, že mají svoje bydlení, tak mají ještě někoho, na koho se kdykoliv můžou obrátit,“ doplnila vedoucí sociální služby Armáda spásy v Ostravě Judita Kachlová.

V současnosti pronajímá ostravská Armáda spásy 15 dvoupokojových nebo třípokojových bytů pro seniory. Střechu nad hlavou doposud získalo 31 lidí.