Ve věku 90 let zemřel režisér Chalupářů František Filip

Události: Zemřel režisér František Filip (zdroj: ČT24)

Zemřel režisér František Filip, bylo mu devadesát let. Na kontě má kolem šesti set dramatických, hudebních a zábavných televizních pořadů a čtrnáct seriálů. V roce 1995 byl první osobností, která v anketě TýTý vstoupila do tehdy nové Síně slávy.

Z Filipovy bohaté tvorby si diváci oblíbili zejména televizní seriály. Jejich zlatou éru zahájil v 60. letech Třemi chlapy v chalupě a dále pokračoval mimo jiné Sňatky z rozumu, F. L. Věkem a Chalupáři. V 80. letech na jejich ohlas navázal mimo jiné v Dobré vodě či Cirkusu Humberto.

Z filmů, které Filip natočil, stojí za zmínku například Nezralé maliny, Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem či Ikarův pád, v němž hrál Vladimír Menšík.

František Filip se narodil 26. prosince 1930 v Písku. K filmu se dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950. O čtyřicet let později se na školu vrátil jako profesor a své zkušenosti předal mnoha studentům filmové a televizní režie. 

Po roce 1989 režíroval už hlavně televizní filmy a cykly, mimo jiné i Nadměrné maličkosti nebo 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem.

„To taky možná bylo moje štěstí, že jsem se snažil na nic si nehrát a vždycky, když jsem něco prostřednictví kamery chtěl sdělit nebo vstoupit do lidského soukromí, tak že to muselo mít nějaký smysl,“ říkal František Filip o své tvorbě. 

  • Česká televize odvysílá jako vzpomínku na režiséra Františka Filipa v pondělí na ČT2 ve 21:40 film Kníže Václav.
  • V úterý ve 20:10 chystá ČT1 celé pásmo jeho seriálů. Konkrétně první díl seriálu Chalupáři, Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto a Tři chlapi v chalupě.
  • ČT Art uvede v pátek 15. 1. od 20:15 divadelní představení Naši furianti a film Klobouk plný deště.
  • V neděli 17. 1. ČT2 odvysílá večer film Láska jako trám a talk show Krásný ztráty.