Zdravotní kontroloři se zabývají výtěrovými tyčinkami z Číny. Zkoumají materiál i obaly

Události: SÚKL kontroluje výtěrové tyčinky z Číny (zdroj: ČT24)

Státní ústav pro kontrolu léčiv přezkoumává uvedení čínských výtěrových tyčinek na český trh. Podle některých znalců nesplňují zákonné podmínky, na obalech totiž chybí základní informace. Experti nemají jasno ani o materiálech použitých k jejich výrobě. V Česku zdravotníci denně odebírají v průměru kolem čtyřiceti tisíc vzorků, často právě i spornými čínskými tyčinkami.

„Stěrku, stěrečnou vrstvu, vezmu si návod, vezmu si chybějící označení. Ať si vezmu cokoliv, tak tady zákonným požadavkům nevyhovuje vůbec nic,“ komentuje čínské výtěrové tyčinky vedoucí výzkumného oddělení ELLA-CS Karel Volenec.

„Tento výrobek je, z pohledu uvedení na trh, naprosto nepoužitelný a je nutné provést dodatečné testy,“ dodal k lékařským pomůckám. Na ně už dříve na jaře upozornili i čeští lékaři.

Výtěrové tyčinky se přitom vyrábějí také v českém Jablonném nad Orlicí, tamní firma jich za den vyrobí zhruba padesát tisíc. Na výjimku ministerstva zdravotnictví čekala půl roku, podle jejího majitele stát používá dvojí metr. Podal proto podnět ke Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv.

„My jsme museli splnit všechno a teď se najednou objeví dovoz z Číny, který nemusí splnit vůbec nic,“ řekl majitel firmy Kvido Štěpánek. Lékový ústav mezitím zahájil v dané věci šetření. Má zjistit i to, zda mohou mít sporné tyčinky vliv na výsledky odběrů vzorků. České výtěrové tyčinky se budou naopak vyvážet do zahraničí, zájem už projevily země Beneluxu nebo Spojené státy.