Senátní volby napadlo sedm stížností. Rozhodne o nich Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud (NSS) v zákonné lhůtě obdržel sedm stížností na senátní volby. Obsahově se týkají objektivity kampaně, rovného přístupu k médiím, hlasování s rouškou a naplňování volebního práva ve věznici. Pět podnětů podaly fyzické osoby, jeden Aliance národních sil společně s politickým hnutím Jednotní a jeden Demokratická strana zelených - Za práva zvířat.

Jeden podnět už soud odmítl, psal jej volič, který narazil v Protivíně na zamčenou volební místnost. Výsledky to ale neovlivnilo, když totiž volič zabouchal na okno, komise mu hned otevřela.

Sedmičlenný volební senát vedený předsedou Tomášem Langáškem rozhodne o zbývajících návrzích usnesením, a to nejpozději do 20 dnů.

„Soudci volebního senátu NSS průběžně posuzují jednotlivé návrhy tak, jak přicházejí, a provádějí základní procesní úkony, zejména poučení účastníků řízení o složení senátu a zasílají výzvy k odstranění vad návrhů,“ popsala mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Dvě stížnosti ze šesti dosud nerozhodnutých se týkají volebního obvodu číslo 60 Brno-město, dvě volebního obvodu číslo 24, což je Praha 9, jedna volebního obvodu Přerov a jedna zpochybňuje volby jako celek.