Sebereportování nakažených covidem-19 by mohlo podle Dzurilly začít do pátku

Česká republika v současnosti vykazuje nejvyšší procento pozitivních testů na koronavirus ze všech zemí Evropské unie, už v druhé polovině září překročila hodnota deset procent a stále roste. Může za to pokles trasování, píše ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, který vede laboratorní skupinu ministerstva zdravotnictví. S dohledáváním kontaktů nakažených covidem-19 by mělo hygienickým stanicím pomoci takzvané sebereportování, které by mohlo být spuštěno do pátku.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

„Samoreportování se nám hezky rozjíždí, celkově máme 274 předvyplněných formulářů. Pro všechny bude tato funkcionalita dostupná do pátku,“ uvedl vládní zmocněnec pro informační technologie Vladimír Dzurilla na Twitteru. Předvyplněné formuláře jsou součástí pilotního projektu, který funguje od minulého týdne.

O webovém formuláři, kde by lidé potřebné informace mohli vyplnit ještě před kontaktováním hygienou, mluvil premiér Andrej Babiš (ANO) už 9. září. Jeho spuštění avizoval už v týdnu od 21. září bývalý šéf zdravotnického resortu Adam Vojtěch (za ANO).

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v polovině září uvedla, že by ho mohla využívat zhruba pětina pozitivně testovaných lidí. Hygienikům by mohl formulář ušetřit čas se získáváním základních informací o nakaženém člověku a informací o jeho případných rizikových kontaktech. Vyplněný dokument by hygienici v telefonátu s nakaženým jen doplnili o další potřebná data.

Právě v Praze hygienici v minulých týdnech nejhlasitěji upozorňovali, že nemají dostatečnou kapacitu, aby trasovali do potřebných 48 hodin všechny rizikové kontakty nakažených. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek řekl, že trasování v Praze a středních Čechách bude „restartováno“ a kapacity hygieny posíleny. Ty, které hygienici nestihli včas oslovit, budou kontaktovat, zda měli příznaky nebo jestli neonemocněl některý z jejich kontaktů. Nebudou se dohledávat jejich bezpříznakové kontakty.

V současné době jsou kapacity hygienických stanic, které nestíhají telefonovat nakaženým kvůli vysokému počtu nových případů, posíleny o call centra bank, nebo také celníky, zaměstnance Úřadu vlády a připravuje se i zapojení policistů. Podle posledních zveřejněných dat z Chytré karantény se na trasování podílelo v pátek 2. října celkem 829 lidí, z nich bylo 679 hygieniků. Za poslední tři dny podle těchto dat bylo do 24 hodin od zadání do systému trasováno 67 procent pozitivně testovaných a 86 procent rizikových kontaktů.

Za vyšší podíl pozitivních testů může pokles trasování

V pondělí laboratoře v Česku odhalily celkem 3118 nových případů, v úterý do 18 hodin jich přibylo dalších 1611.

Podle aktuálních statistik má Česká republika vůbec nejvyšší procento pozitivních testů na koronavirus ze všech zemí Evropské unie. Podíl začal růst v září, v neděli na rekordních 23,7 procenta. V pondělí se sice snížil na 17,8 procenta, je to ale druhý nejvyšší výsledek od začátku epidemie.

Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví je klouzavý průměr za posledních sedm dnů přes 15 procent. Objeví se ovšem i dny, kdy je procento pozitivních testů podstatně vyšší, zejména o víkendech, kdy se testuje méně.

Ve srovnání z konce září, které vydala agentura Evropské unie European Centre for Disease Prevention and Control, bylo Česko v týdenním horizontu před Španělskem na prvním místě v podílu pozitivních testů. Vůbec nejvíce testů mezi 21. a 27. zářím udělalo Německo – přes milion.

Srovnání zemí EU podle procenta pozitivních testů
Zdroj: ČT24/European Centre for Disease Prevention and Control

Za vyšším podílem pozitivních testů je pokles trasování kontaktů krajskými hygienickými stanicemi (KHS). Více lidí než hygienici posílají na test praktičtí lékaři, které nakažení vyhledají kvůli příznakům. Na Twitteru to napsal ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, který vede laboratorní skupinu ministerstva zdravotnictví.  Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je za vyšším podílem také úbytek testů samoplátců.

„Před jedním či dvěma týdny jsem upozorňoval, že tato situace nastane. Pokles trasování povede k poklesu počtu indikovaných testů přes KHS, k růstu indikací od praktiků a k růstu procenta pozitivních v laboratořích. Roste nám nálož v populaci, jen ji pořádně nevidíme,“ napsal Hajdúch. Důkazem je podle něj i nárůst procenta hospitalizací asi o třetinu ve srovnání s počátkem září.

Počet hospitalizovaných se v Česku v poslední době rychle zvyšuje. Jen za minulý týden stoupl podle posledních údajů ministerstva o více než polovinu na 1242. Vzrostlo také množství pacientů s covidem-19 v nemocnicích, kteří jsou ve vážném stavu, a to o dvě pětiny na 265.

V nemocnicích by ale podle odhadů nemuselo být asi deset i více procent pacientů aktuálně hospitalizovaných s covidem-19. Na jednání senátního výboru pro zdravotnictví a sociální péči to řekl předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče Vladimír Černý, který vede poradní skupinu ministerstva zdravotnictví pro sledování kapacit v nemocnicích.

Zhruba 40 procent pacientů s covidem-19 v nemocnicích totiž nemá podle odborníků dechové problémy. „Ukazuje se, že z těchto pacientů je část osob, které by v nemocnicích ležet nemusely. Ale nevíme, jaký je jejich procentuální podíl,“ uvedl Černý. Další část těchto 40 procent jsou lidé pozitivně testovaní na covid-19, kteří do nemocnice přišli s jinými zdravotními potížemi primárně nezpůsobenými virem.

„Zasíláme do všech nemocnic cestou ministerstva nebo krajů dotaz na jejich odhad těchto osob, abychom věděli, s jakým procentem v kapacitě můžeme počítat, kdybychom je dostali mimo nemocnice,“ dodal Černý.

Vedle počtu hospitalizací narůstá i počet zemřelých. V neděli zemřelo 24 lidí nakažených koronavirem, což byl největší počet úmrtí za jeden den od začátku epidemie. Za celý minulý týden tak stouplo množství zemřelých o 122. V pondělí přibylo dalších 11 úmrtí.

Začala distribuce respirátorů do škol

Z policejního skladu v Opočínku u Pardubic v úterý začala distribuce respirátorů pro školy. Vláda jich uvolnila 2,9 milionu na ochranu učitelů a dalších profesí ve školách proti koronaviru. Do krajů rozvezou respirátory profesionální hasiči. Stát slíbil dodat všem učitelům po deseti respirátorech.

Další distribuce školským zařízením bude probíhat v režii jednotlivých krajů. Třeba na Vysočinu respirátory dorazily už v úterý před 14:00, mezi pracovníky škol se jich tam rozdělí celkem 140 800.

Respirátory má už i Plzeňský kraj, tamní hasiči je odpoledne dovezli na přeštickou požární stanici. Ve středu od 09:00 je budou jednotlivé územní odbory hasičů rozvážet na určená distribuční místa obcí s rozšířenou působností, uvedla mluvčí krajského úřadu Alena Marešová. V kraji, kde je celkem 12 tisíc pedagogů, se tak rozdělí celkem 120 tisíc respirátorů se šestiprocentní rezervou.

Pražský magistrát zase od Ústředního krizového štábu dostane 360 tisíc respirátorů. Pomůcky magistrát ve středu rozdělí mezi městské části, které je poté budou distribuovat do základních a středních škol, uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Respirátory FFP2 dostanou pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci v mateřských, základních a středních školách včetně soukromých a církevních.

Od pondělka se na dva týdny uzavřely střední školy v regionech, které jsou na mapě rizika nákazy červenou nebo oranžovou barvou. Školy tím přešly na výuku na dálku, spolu s nimi se uzavřely i školy vyšší odborné, základní umělecké a jazykové s právem státní jazykové zkoušky.

V neděli ministr zdravotnictví Robert Plaga (za ANO) řekl, že chystá zhruba šest desítek opatření pro jednotlivé scénáře vývoje infekce. Mezi zvažovanými opatřeními je i uzavření druhého stupně základních škol.

Podle Plagy ale nemá uzavírání škol smysl, pokud ho nebudou doprovázet i jiná omezení zabraňující sdružování dětí mimo školy. Všechny evropské státy se podle něj snaží nastavit především taková pravidla, aby bylo možné zachovat prezenční vzdělávání co nejdelší dobu. Plaga o tom tento týden bude jednat s ministrem zdravotnictví.

Kromě středních škol na distanční výuku přešly i mnohé vysoké školy. Jedna z posledních, která stále vyučovala prezenčně, byla Univerzita Palackého v Olomouci. I ta se ale od následujícího pondělka uzavře a bude fungovat jen na dálku. Kvůli aktuálnímu vývoji koronavirové nákazy v regionu to totiž všem fakultám doporučilo vedení univerzity.

Univerzita Karlova s odborníky vyvinula kompletní test na covid a chřipku

Kompletní test pro diagnostiku covidu-19 a typy chřipky A a B představili zástupci Univerzity Karlovy. Komplex odběrové sady a izolačního a detekčního kitu má za úkol zrychlit proces testování a pomoci, až se začnou tyto nemoci vyskytovat současně.

Na vývoji testu spolupracoval tým Stanislava Kmocha z 1. lékařské fakulty a odborníci ze soukromé sféry. Část produktu, konkrétně test na covid-19, představila univerzita počátkem září. Už je v prodeji. S vládou o něm podle rektora Tomáše Zimy univerzita dosud nejednala.

Kompletní test, který je na otevřeném principu, hodlá univerzita prodávat jak v tuzemsku, tak do zahraničí. Jeho celková cena by neměla překročit 1200 korun.

V Praze přibylo v pondělí nejméně případů za šest dní

V Praze přibylo v pondělí 457 potvrzených případů onemocnění covid-19, je to nejméně za šest dní. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Praha je epidemiologicky nejvíce zasaženým regionem v zemi. Nárůst v posledních týdnech zrychlil. Zatím nejvíce případů za jeden den – 674, odhalily laboratoře ve čtvrtek v minulém týdnu. V pátek nárůst klesl na 529, v sobotu na 479 a v neděli pak překonal pětistovku.

Uherskohradišťsko a Náchodsko

Nejvíce se nyní nemoc šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 380 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V žádném jiném regionu množství nových případů nepřesáhlo tři stovky. K této hranici se ještě blíží Náchodsko. 

Ministr zdravotnictví  Prymula varoval, že pokud nebudou všichni respektovat opatření proti šíření nákazy, vláda bude muset restrikce zpřísnit. Nejnovější omezení začala platit od pondělí zároveň s nouzovým stavem.

Patří k nim uzavření středních škol v oblastech označených na mapě podle rizika nákazy červenou a oranžovou barvou nebo zákaz hromadných akcí ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V hudební výchově se nemá zpívat, na tělocvik mají žáci druhého stupně chodit ven. V restauracích nově může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Volit senátory z auta kvůli karanténě půjde na 44 místech

Lidé, kteří jsou v karanténě kvůli koronaviru, budou moci ve středu ve finále senátních voleb hlasovat z auta na 44 drive-in stanovištích. Vyplývá to z aktualizované mapy míst, kterou ministerstvo vnitra zveřejnilo na svém Twitteru a na webových stránkách.

Voliči v karanténě, kteří budou chtít hlasovat doma, by měli do čtvrtečních 20:00 požádat krajský úřad o hlasování do speciální přenosné volební schránky. Ve čtvrtek a v pátek bude možné volit v sociálních zařízeních, která budou kvůli koronaviru uzavřena a budou patřit bydlištěm do některého z 26 senátních obvodů, kde se zkraje víkendu bude hlasovat.