Zásob ochranných pomůcek je dost, v březnu jich bylo třicet tisíc, teď šedesát milionů, uvedl Švagr

Události, komentáře: Jak je stát zásoben pro druhou vlnu? (zdroj: ČT24)

Učitelé mateřských, základních a středních škol, stejně jako nepedagogičtí pracovníci by měli od státu dostat deset respirátorů typu FFP2, což celkově činí téměř tři miliony kusů. O tento počet se tak sníží množství pomůcek, které se z rozhodnutí vlády převádějí z ministerstva vnitra do Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Její předseda Pavel Švagr v České televizi v pořadu Události, komentáře ale ujistil, že zásob je dost. Sklady se průběžně plní, zakázky na další pomůcky běží a situace je tak zcela odlišná než na jaře, zdůraznil.

„Situace je opravdu diametrálně odlišná, než byla na jaře. Tehdy jsem tady v březnu stál a konstatoval jsem, že ve správě hmotných rezerv je dohromady třicet tisíc kusů ochranných pomůcek, teď v tuhle chvíli jich máme na skladě, ať už v Sedlčanech nebo v Olomouci nebo v policejním skladu v Opočínku zhruba kolem šedesáti milionů kusů různého mixu a samozřejmě jsou vysoutěžené další zakázky, takže průběžně se budou sklady i nadále plnit,“ říká Švagr.

Navíc uvedl, že kraje, samotná zdravotnická zařízení i ministerstva mají v současnosti stále ještě dostatečné zásoby. „Takže opravdu v tuhle chvíli podle mě platí to, že my jsme pojistkou, my jsme poslední železnou zásobou, kdyby přestal fungovat trh nebo běžné zásobování zdravotními ochrannými pomůckami,“ dodal.

SSHR má v tuto chvíli vypsané další zakázky. Navíc současný nouzový stav činnost správě ještě ulehčuje, protože nové zakázky může vypisovat ve výrazně jednodušším režimu, například přímým zadáním.

Ceny teď rostou u pomůcek, které se nevyrábí v Česku

V březnu letošního roku panovala na světových trzích situace, kdy ceny ochranných pomůcek dramaticky rostly. Ani při vysokách cenách nebyla tehdy jistota, že materiál přijde v odpovídající kvalitě a včas. Současný stav ve světě Švagr nechce komentovat, ale zdůrazňuje, že na českém trhu je situace výrazně lepší.

„Je tady řada firem, které mají nové technologie, mají nově postavené výrobní linky a dodávají. A samozřejmě oproti jaru se firmy také předzásobily materiálem,“ konstatuje.

Otázkou ale nadále zůstává, jaký bude další vývoj. „V tuto chvíli tuhle chvíli už v našich zakázkách pociťujeme, že opět světový trh začíná hrát důležitou roli z hlediska růstu cen,“ konstatuje.

V zakázkách, které správa nyní vypisuje, rostou podle něho ceny především u těch výrobků, které se nevyrábí v Česku. „Například ochranné rukavice, ty se tady prakticky nevyrábí,“ konkretizoval.

Na stát v minulých měsících mířila kritika často z toho důvodu, že domácí průmysl nechával stranou. Podle Švagra se situace ale změnila i v tomto ohledu a zastoupení českých firem v zakázkách se výrazně zvedlo. Připomíná ale zároveň, že výběrová řízení na pomůcky se konají v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, což znamená bez ohledu na to, jestli jde o české nebo zahraniční výrobky.

Přihlásit se může každý, kdo splní technickou kvalifikaci, která je dána ministerstvem průmyslu a ministerstvem zdravotnictví, upřesnil Švagr. Některé produkty budou tak i nadále čínské výroby, jako třeba respirátory FFP2 nebo zmíněné rukavice. Nicméně znova ujistil, že i českých pomůcek přibývá.

„Například dnešní (pondělní) dodávka roušek, nebudu teď jmenovat firmy, je od českého výrobce, který je vyrábí v Litomyšli. Velké množství respirátorů FFP3 budeme mít od výrobce, který má výrobní kapacity v Karlových Varech, z Bučovic od jedné firmy budeme dostávat zdravotnické čepice nebo v Brně chráněná dílna vyrábí ochranné štíty, a tak bych mohl pokračovat,“ uvedl.

To, že české kapacity jsou nyní k dispozici, je podle něho znát i v běžném zásobování lékáren. Vnímá to každý, kdo si chce zdravotní ochrannou pomůcku někde koupit, dodal.