Co čekají od příštích vedení krajů? Lídři sněmovních stran diskutovali v superdebatě ČT

Volby 2020 - Superdebata (zdroj: ČT24)

Po sérii volebních debat, v nichž se v jednotlivých krajích představili lídři politických sil s největším volebním potenciálem v daném regionu, nabídla ve čtvrtek večer Česká televize superdebatu. O vztahu národní a krajské politiky v ní diskutovalo devět předsedů nejsilnějších stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Dominantním tématem finální předvolební debaty byla koronavirová pandemie. Ve středu vláda schválila nouzový stav, který bude v zemi platit od pondělí. „To ovlivní život v krajích, život v rodinách, asi to nějakým způsobem ovlivní i volby. Nemůžeme se tomu nevěnovat jako prioritnímu tématu,“ vysvětluje dramaturgyně Martina Riebauerová.

„Natočili jsme příběhy tří lidí, kterým současná situace za poslední půlrok nějak zásadně zasáhla do života. Ti všichni budou mít možnost také položit svou otázku,“ popisuje dramaturgyně superdebaty.

Hosté superdebaty se ale bavili také o jiných tématech, například školství, dopravě, infrastruktuře či podpoře podnikání v krajích. „V tom kontextu, zdali na to v současné situaci bude finanční kapacita, mentální kapacita,“ doplňuje Riebauerová.

Na témata specifická pro jednotlivé kraje se soustředila série třinácti předvolebních debat, které mohli diváci vidět na obrazovkách ČT24. Účastníci čtvrteční debaty odpovídali například na otázku, co očekávají od příštích krajských vlád.