Zařízení pro uprchlíky: Kapacita Bělé se zvýšila, vzniknou nové areály

Kapacita zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem byla navýšena na 700 míst. Během neděle tam policie přesune více než 100 uprchlíků, které policie zadržela v posledních dnech. V areálu tedy zatím bude zhruba 450 migrantů.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý při své páteční návštěvě zařízení uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika krajů. Měla by vznikat také nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst.

Areál v Bělé slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Ve čtvrtek a v pátek proto uprchlíci protestovali, na místě zasahovaly policejní posily z Prahy. „Požadují okamžité propuštění, odchod do Německa, navrácení mobilních telefonů a peněz. A to odporuje českému právnímu řádu,“ prohlásil v pátek ministr Chovanec. Většina běženců se chce přes ČR dostat do Německa kvůli štědrému sociálnímu systému. Většinou jde o Afghánce, Syřany a Iráčany.

Asi 31 běženců, zejména rodiny s dětmi, byly proto v sobotu z bezpečnostních důvodů přepraveny do zařízení v Zastávce u Brna, kde je nyní 188 migrantů. „V noci a ráno byl v areálu v Bělé klid, v sobotu ve 23 hodin se tam začali navážet běženci zadržení ve Stříbře a dnes ráno další,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Areál v Bělé na Mladoboleslavsku je v lese asi pět kilometrů od města Bělá pod Bezdězem. Zařízení pro uprchlíky vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda. Vláda v polovině července rozhodla, že kapacita střediska bude kvůli současné uprchlické krizi navýšena. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra už dříve řekla, že do konce roku 2016 by v něm mělo být přibližně 400 míst.