První uprchlíky přijme Česko v září, do konce roku přijde 400 lidí

První uprchlíci, kterým Česko nabídne útočiště i nový domov, by měli dorazit v září. Do konce roku přijede 400 lidí. Obce dostanou návod postupu i peníze na práci s migranty. Dohodla se na tom pracovní skupina složená ze zástupců několika ministerstev, církví, krajů, měst a tripartity.

Česká vláda schválila, že republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Zhruba 400 by to mělo být letos, 700 příští rok a 400 pak v roce 2017. Zhruba 1100 lidí by mělo Česko převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě. 

Plán přijímání uprchlíků obsahuje pět základních bodů. Týkají se kritérií výběru, dopravy do ČR, pomoci při integraci, využití financí na začlenění a mediální kampaně pro veřejnost. S výběrem syrských uprchlíků v táborech v Jordánsku či Kurdistánu pomohou církve. Rodiny na místě podstoupí bezpečnostní prověrku a začnou se také hned seznamovat s češtinou a podmínkami života v Česku. Po příjezdu stráví nějaký čas v uprchlických zařízeních, než se vyřídí azyl. Po jeho získání se přestěhují do vybraných obcí.

Pro uprchlíky je nejdůležitější integrace do společnosti. Po jejich přijetí proto bude následovat spolupráce mezi církvemi, zaměstnavateli i jednotlivými městy a obcemi. Uprchlíci by měli být umístěni na místa, kde mají největší šanci se uplatnit. Dospělí by měli dostat i práci. První rodiny by do nového českého domova mohly dorazit před Vánocemi.

Církev chce zároveň vyzvat farnosti a sbory, které by azylanty chtěly přijmout, aby se jí hlásily. Vzniknout by měl seznam míst. „Budeme se postupně učit. Nejsme těmi, kteří říkají: Vybrat jenom křesťany. Chceme, aby to bylo úspěšné. Křesťané jsou ti, se kterými je třeba začít. Jako o druhém kroku bych mluvil například o jezídech. Musíme jít postupnými kroky, protože naše společnost se musí také učit být otevřená,“ řekl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Církev pomáhala při přesídlování už dřív, a to třeba volyňským Čechům.

Většina uprchlíků chce do Německa

Vláda kvůli návalu uprchlíků schválila znovuotevření dvou zařízení - ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a v Balkové na Plzeňsku. Pokud by ale příliv migrantů sílil, objekty by nestačily. Od 17. června, kdy cizinecká policie zostřila příhraniční kontroly, bylo na území republiky zadrženo 471 nelegálních běženců, zejména Syřanů, Iráčanů a Afghánců. Téměř všichni běženci uvádějí jako cíl své cesty Německo. 

Česko může zadržené uprchlíky vracet do země, odkud přijeli, nejčastěji jde o Rakousko. Protože ale nestačí ani tamější kapacity, prodlužuje se lhůta – zatímco dříve Vídeň od Prahy přebírala migranty během jednoho až dvou dnů, dnes je to až týden. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už navíc dříve upozornil, že Německo může do Česka začít vracet ty migranty, které se nepodařilo kontrolám odhalit – za předpokladu, že uprchlíci již nepožádali o azyl v jiné zemi evropské osmadvacítky (v tom případě by je Německo směřovala tam).