Moravskoslezský kraj s Jeseníky mohou zasáhnout silné bouřky, hrozí kroupy i zaplavení sklepů

Silné bouřky zřejmě zasáhnou v úterý odpoledne Jeseníky a oblast východně od nich. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, která platí pro celý Moravskoslezský kraj a také pro sever Olomouckého kraje, kde může napršet až 40 litrů na metr čtvereční. Další silné bouřky nejspíš přijdou v sobotu.

Výstrahu na silné bouřky vydali meteorologové druhý den v řadě. Zatímco však v pondělí se týkala velké části republiky, v úterý platí pouze pro Moravskoslezský kraj a Jesenicko. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s úhrny srážek kolem 40 milimetrů nebo kroupami,“ upřesnil ČHMÚ. Bouřky se mohou vyskytnout od 11 do 20 hodin.

Při bouřkách hrozí zatopení sklepů nebo podchodů, rozvodnění malých toků a meteorologové upozornili také na riziko, které představují blesky i případné kroupy.

První tři dny týdne mají být deštivé a současně se postupně ochladí. Následně ale přijde výrazné oteplení. V pátek a zprvu i v sobotu mají podle ČHMÚ vystoupat denní maxima nad 31 stupňů, nejspíše proto vyjde výstraha na vysoké teploty. Horká epizoda ale nebude dlouhá, ještě během soboty přijde studená fronta. Její přechod mohou provázet další silné bouřky.