Pátek byl na silnicích nejtragičtějším dnem roku, zemřelo šest lidí

Pátek se zařadí mezi nejtragičtější dny na českých silnicích, při nehodách zemřelo šest lidí, letos nejvíce. Dosud nejtragičtějšími dny byly podle dostupných policejních statistik úterý 28. dubna a pátek 12. června, kdy následkem dopravních nehod vyhaslo pět životů. Loni byl nejtragičtějším 11. listopad s osmi oběťmi.

Tři z pátečních smrtelných nehod se staly v Moravskoslezském kraji a po jedné ve Zlínském a Královéhradeckém kraji a jedna v Praze.

Mezi zemřelými byli tři motocyklisté. Devatenáctiletý řidič motocyklu zahynul mezi obcemi Borohrádek a Vysoké Chvojno na Rychnovsku, při havárii narazil do stromu. V Praze havaroval skútr v Poděbradské ulici, nepřežil čtyřiačtyřicetiletý řidič. Další motorkář zemřel v sobotu v nemocnici po páteční nehodě u Frýdku-Místku, devětatřicetiletý řidič motocyklu se na sjezdu z dálnice D48 v Dobré srazil se dvěma osobními auty. Při nehodě se v jednom autě zranili čtyři lidé a policisté na místě zjistili, že motocyklista měl zakázáno řízení.

Dále v pátek při čelní srážce dvou osobních aut v Rychvaldu na Karvinsku zemřela devětašedesátiletá spolujezdkyně. Další smrtelná nehoda se stala na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje u Starého Jičína-Dubu na Novojičínsku, při nehodě zemřel dvaadvacetiletý řidič.

Ve Zlíně pak zemřel šestadevadesátiletý muž po pádu z kola. Okolnosti události vyšetřují zlínští dopravní policisté, není vyloučeno to, že na nehodu měl vliv zdravotní problém seniora.

O prázdninách bude na silnicích víc policistů

Policie o prázdninách každoročně zvyšuje kontroly dodržování pravidel provozu. Podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého se příčiny nehod o prázdninách nijak nevymykají celoročním trendům. „Nejtragičtější příčiny, které tvoří více jak 50 procent smrtelných následků, jsou nedodržování rychlosti, nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky, nevěnování se řízení a přejetí do protisměru,“ uvedl nedávno Zlý.

Policisté podle něj budou ve větším počtu na silnicích po celou dobu letních prázdnin, zejména v nejvytíženější dny, jako jsou pondělí a pátek.

Nejtragičtějším dnem loňského roku byl 11. listopad, během něhož přišlo o život osm lidí, z toho pět při nehodě u Pavlic na Znojemsku. Při srážce tří osobních aut tam čtyři lidé zemřeli ještě před příjezdem záchranářů, těžce zraněný čtyřměsíční chlapec zemřel později v nemocnici.