Zemřela někdejší televizní hlasatelka a polistopadová poslankyně Heda Čechová

Ve věku 91 let zemřela Heda Čechová. Bývalá televizní hlasatelka začala kariéru v rozhlase. Později přešla do Československé televize. Po roce 1968 však byla z politických důvodů donucena práci hlasatelky opustit. Po revoluci dva roky působila jako poslankyně České národní rady za Občanské fórum.

Zprávu potvrdila snacha zemřelé Milada Čechová. „O způsobu posledního rozloučení jsme zatím neuvažovali. Každopádně se paní Hedě splnilo přání odejít pokojně za svým synem,“ řekla.

Oblíbená hlasatelka se narodila 17. července 1928 na pražské Malé Straně jako Heda Šimandlová. Nejprve působila jako externistka v rozhlase, kde pracoval její otec, a od roku 1954 se začala objevovat na televizních obrazovkách.

Černé šaty proti okupaci

V roce 1968 si v televizi oblékla černé šaty na znamení protestu proti okupaci republiky vojsky Varšavského paktu.

Během normalizace se pak živila namlouváním magnetofonových kazet pro slepce a předčítáním knih. „Nesměla jsem hlásit zprávy na obraz, tak mi dali jen číst šoty pod něj. Lidi psali, že jsou rádi, že mě alespoň slyší, tak mi vzali i tohle a šoupli mě do archivu, kde jsem pořádala gramodesky,“ uvedla později v pořadu Potomci slavných.

V roce 1977 Heda Čechová vážně onemocněla a odešla do invalidního důchodu. Po převratu byla v letech 1990 až 1992 poslankyní České národní rady za Občanské fórum. „Brali jsme 12 tisíc korun měsíčně a kvůli penězům jsme to určitě nedělali, pro nás byl důležitý pocit svobody,“ vzpomínala. 

Jejím synem byl herec a moderátor Vladimír Čech, který  zemřel před sedmi lety. Do povědomí veřejnosti se –⁠ kromě svého působení v divadle –⁠ dostal díky moderování televizní soutěže Chcete být milionářem? Věnoval se také dabingu, namluvil například kocoura Garfielda.