Mráz kopřivu nespálí, ovoce ale ano. Meteorologové upozorňují, že teploty zamíří pod nulu

V Česku bude v noci na úterý a na středu mrznout, podle meteorologů by mráz mohl poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy. Varování vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování před mrazem ve vegetačním období platí pro celou republiku od půlnoci z pondělí na úterý do středečních 7:00. V noci na úterý očekávají meteorologové podle týdenní předpovědi nejnižší noční teploty plus dva až minus dva stupně Celsia a na středu až minus čtyři stupně.

Jak ochránit vegetaci před mrazem

Meteorologové proto zemědělcům a ovocnářům radí, aby zeleninu a nízké rostliny zakryli světlou netkanou textilií, která na nich může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. Ve volné krajině je v souladu s obecně platnými předpisy a podle aktuální situace možné chránit vegetaci před mrazem také zapálením slámy nebo klestí.

„V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce). Použít lze i protimrazové svíce,“ uvedl ČHMÚ. Podle ovocnářů ale už například meruňky pomrzly.

Pondělí s bouřkami i sněhem

Spíše nevlídné počasí se očekává i teď během Velikonočního pondělí. Na většině území by se měly objevit bouřky provázené kroupami, přechodně zesílí i vítr, v nárazech může dosáhnout kolem 70 kilometrů za hodinu. V místech nad 500 metrů nad mořem nebudou překvapením sněhové nebo smíšené srážky.