Odškodnění pro Ratha: Za nezákonný pobyt ve vazbě dostane 20 tisíc

Praha - Ministerstvo spravedlnosti sice uznalo odškodnění bývalému poslanci a hejtmanovi Davidu Rathovi za nezákonný pobyt ve vazbě, ale místo požadovaných 45 tisíc korun dostane necelých 20 tisíc korun.

„Ministerstvo spravedlnosti ukončilo další prověřování žádosti MUDr. Ratha o náhradu škody způsobené nezákonným (neústavním) rozhodnutím o prodloužení vazby, a přiznalo mu na náhradě škody částku 19 421 korun,“ uvedl pro ČT Miroslav Konvalina z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti si totiž vyžádalo důkazy o pohybech na bankovních účtech a odškodnění vyčíslilo na méně než polovinu Rathem požadované částky.

David Rath dříve uvedl, že částku zhruba 45 tisíc korun požaduje jako symbolické odškodné za protiprávní jednání vůči němu samotnému. Jeho advokát Adam Černý nicméně upřesnil, co požadovaná částka zahrnovala. „Šlo o omezení spojená se zákazem cestování do zahraničí, musel se dostavovat k probačnímu úředníkovi a s tím byly spojené náklady na cestovné, nemohl vykonávat praxi lékaře a účtoval si i náhrady na právníky, které vynaložil v souvislosti s nezákonnými rozhodnutími soudu,“ uvedl Černý. 

Podle advokáta ale peníze ve výsledku nebude hradit stát. „Předpokládám, že ministerstvo bude chtít částku formou regresu po osobě, která to způsobila, tedy po soudci Pacovském,“ uvedl Černý. Robert Pacovský, který řídí líčení u Krajského soudu v Praze, podle Ratha dlouhou dobu rozhodnutí Ústavního soudu záměrně ignoroval a za celou situaci tak nese osobní odpovědnost. Rath se s ním soudí o další statisíce.

Rath žádal ještě dalších 30 tisíc korun jako náhradu nemateriální újmy za to, že byl k hlavnímu líčení 'vlečen' v poutech, a to před veřejností a objektivy kamer. Nárok na náhradu této škody je ale podle ministerstva promlčený.

Ratha zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Ústavní soud loni v lednu rozhodl, že byl ve vazbě nejméně od června 2013 protiprávně. 

Obžaloba viní Ratha a dalších deset lidí z manipulování veřejných zakázek. Jde o modernizace středočeských nemocnic a opravu zámku Buštěhrad i gymnázia v Hostivici. Rathův případ soud odložil na duben, příští týden by ale měl padnout verdikt pro Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu Kottovou (dříve Pancovou). Soudce proces rozdělil, protože se kvůli řadě omluv projednání případu protahovalo.