Pilc hovořil pět hodin, podle Páleníka to byla tragikomedie

Praha – Obvodní soud pro Prahu 1 dnes vyslýchal exšéfa rozvědky Rostislava Pilce v kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, a údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Kvůli tajným informacím byla dnes veřejnost vyloučena. Pilc vystoupil jako svědek obžaloby, před soudem byl s přestávkou zhruba pět hodin. Podle jednoho z obviněných Ondreje Páleníka to je ale tragikomedie.

Bývalý pověřený šéf tajné služby a nynější náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc dříve působil jako zástupce šéfa Vojenského zpravodajství. Před obvodním soudem dnes vypovídal nejprve dopoledne, a to zhruba tři hodiny. Výslech pak pokračoval odpoledne otázkami jednoho z obhájců a obviněných. Kvůli režimu utajení novináři při jeho příchodu ani nesměli být na chodbě před dveřmi do jednací síně.

Státní zástupce Rostislav Bajger řekl, že ho výpověď Pilce potěšila. Přestože se nechtěl k jednání podrobněji vyjadřovat, doplnil, že Pilc „vypovídal shodně jako v přípravném řízení“. Před soudem tak mluvil v souladu s obžalobou.

Naopak kriticky se k Pilcovi vyjádřil jeden z obžalovaných Ondrej Páleník, kterému Pilc dělal na Vojenském zpravodajství zástupce. Šlo podle něj o frašku, vyjadřoval se totiž nepřesně a nepravdivě. „Je to tragikomedie. Nepřekvapilo mě to, akorát se sám za sebe stydím, že jsem měl takového zástupce,“ řekl Páleník. Myslí si, že Pilc projevil absolutní odbornou negramotnost, protože prý nezná ani základní řídící dokumenty, kterými se na Vojenském zpravodajství řídili.

Soud se zabývá tím, že Jana Nečasová podle spisu zařídila v roce 2012 sledování tehdejší manželky expremiéra Petra Nečase Radky a následující rok taky pracovníků úřadu kabinetu. Případ vedl v roce 2013 k pádu vlády. Všem čtyřem obžalovaným hrozí v případě uznání viny pětileté vězení. Obžalovaní nicméně vinu již dříve odmítli. Například Kovanda tvrdí, že nešlo o sledování, ale akce byla tzv. kontrasledováním. Prověřoval se prý pohyb podezřelých lidí kolem Radky Nečasové. Zadání prý mířilo z „nejvyšších míst“. 

Zítra by měl k soudu dorazit bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul.