Sportu ubližovalo časté střídání ministrů školství, míní šéf Národní sportovní agentury Hnilička

Šéf NSA Milan Hnilička hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Je potřeba nastavit jeden směr, který by sportovní prostředí mohlo držet, domnívá se předseda Národní sportovní agentury (NSA), poslanec a někdejší hokejový reprezentant Milan Hnilička (za ANO). Ten byl hostem pořadu Interview ČT24. V minulosti sportu velmi ubližovalo časté střídání ministrů školství, reagoval na kritiku, že je z postu obtížně odvolatelný.

Národní sportovní agentura, která vznikla loni v létě, přebírá od ministerstva školství sportovní agendu, a to včetně dotací pro sportovní svazy a kluby. Ještě letos však peníze na sport rozděluje ministerstvo.

Úkolem nové agentury je mimo jiné vypracovávat plány státní politiky ve sportu, poskytovat a kontrolovat využití finanční podpory sportu ze státního rozpočtu. Podle kritiků ale daný úřad bude znamenat nárůst byrokracie a financování sportovních organizací nezlepší. Česká unie sportu naopak vytvoření agentury uvítala.

Národní sportovní agentura
Zdroj: ČT24

„Postupně začínáme připravovat dotační programy směrem k roku 2021, protože v roce 2020 je budeme připravovat teprve metodicky,“ přiblížil současnou činnost agentury v pořadu Interview ČT24 Milan Hnilička, který nedávno představil složení sedmadvacetičlenné Národní rady pro sport. 

V tomto období se podle něj konají výběrová řízení na zaměstnance. „Letos plánujeme 43 zaměstnanců, příští rok 60. Má to svoji logiku, protože agentura bude vypisovat až 8500 dotačních žádostí nebo je bude vypořádávat,“ zdůvodnil Hnilička. 

„My jsme tady pro sportovní prostředí. Jsme tady pro kraje a obce, chceme s nimi komunikovat a chceme jim hlavně nabídnout dotační tituly z centrální úrovně a k tomu, abychom je včas vypsali, potřebujeme systém i lidi,“ dodal.

Letos má nová agentura k dispozici 86milionový rozpočet. Ten podle jejího šéfa padne na provoz. „Do sportovních organizací zatím nemáme žádnou kompetenci posílat peníze,“ řekl Hnilička.

Agentura nyní pracuje na přípravě rejstříku či digitalizaci sportovního prostředí. Stávající rejstřík evidence sportovců, trenérů a sportovišť totiž podle Hniličky není v optimálním stavu.

Podléháme kontrolám jako každý jiný úřad

Vznikající úřad se bude věnovat čistě sportu, připomněl Hnilička. „Všichni víme, co práce má ministerstvo školství, které mělo vytvořený odbor speciálně pro sport, kde bylo zhruba 25 zaměstnanců, “ řekl Hnilička s tím, že se nejednalo o důstojnou roli pro sport. „Sport je v naší společnosti opravdu široký,“ dodal.  

Část kritiků podobě instituce vytýká například to, že její předseda je velmi obtížně odvolatelný a členy rady si může vybírat prakticky bez kontroly. „My podléháme samozřejmě kontrole ministerstva financí nebo finančního úřadu, takže kontrolám podléháme tak, jako každý jiný úřad,“ reagoval Hnilička. 

„Pokud zásadně poruším pravomoci, jsem odvolatelný. To tam (v zákoně) samozřejmě je,“ dodal s tím, že šlo o to udržet kontinuitu. „Aby úřad nastavil jeden směr a sportovní prostředí ho mohlo držet,“ uvedl Hnilička. „Jedna z věcí, která sportu strašně ubližovala, byli věčně měnící se ministři školství,“ uzavřel.