Druhá větev Rathova případu. Žalobce politikovi navrhuje nejméně 9,5 roku vězení

Žalobce navrhl někdejšímu středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi ve druhé větvi korupční kauzy souhrnný trest nejméně 9,5 roku vězení. Manželům Petru a Kateřině Kottovým navrhuje po 8,5 letech žaláře. Žádá také propadnutí majetku. Případ se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic.

Rath a Kottovi si podle státního zástupce domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Obžalovaní se podle spisu dopustili trestných činů přijetí úplatku, podplácení či zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podle vyšetřovatelů chtěli přes 60 milionů korun. Obdrželi však 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. Spolu s Rathem a Kottovými se proces týká ještě šesti lidí, mimo jiné ředitele stavební společnosti Metrostav Pavla Piláta.

Žalobce vidí v trestu za korupci výstrahu

Případ v současnosti projednává Krajský soud v Praze a žalobce Jiří Pražák exhejtmanovi navrhl souhrnný trest nejméně 9,5 roku vězení – o dva a půl roku by se mu tak v případě odsouzení prodloužil stávající pobyt za mřížemi. Souhrnné tresty adresuje žalobce i Kottovým.

Pilátovi navrhuje státní zástupce uložit pětiletý nepodmíněný trest. Firma by podle jeho závěrečného návrhu měla zaplatit 25 milionů korun a měla by být deset let vyloučena z účasti na veřejných zakázkách – a sám připouští, že tresty jsou přísné.

„Výše slíbených a převzatých úplatků se pohybovala v řádech desítek milionů korun. Jednalo se o zakázkách za stovky milionů,“ prohlásil Pražák. Dodal, že pokud se lidé nezačnou bát trestů za korupci, nemůže být nikdy vymýcena. Chce, aby soud také nechal Kottovým a Rathovi propadnout celý majetek a aby jim uložil i zákazy činnosti.

Bývalý politik Rath si od počátku října odpykává sedmiletý trest, který mu pražský vrchní soud uložil za korupci při výběrovém řízení na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Manželé Kottovi jsou ve vězení na šest let. Soud v červnu uznal jejich vinu v případech ovlivňování tendrů na opravu Buštěhradu a budovy gymnázia v Hostivici u Prahy.