Žondra dostal za loupež u Kvitové přísnější trest. Hájil se tvrzením, že si tenistka způsobila zranění sama

Olomoucký vrchní soud zvýšil trest čtyřiatřicetiletému Radimu Žondrovi souzenému pro přepadení tenistky Petry Kvitové v jejím prostějovském bytě z osmi na jedenáct let. Krajský soud Žondru původně potrestal za těžké ublížení na zdraví, odvolací soud ale případ na žádost žalobce překvalifikoval na loupež s vyšší trestní sazbou. Muž vinu popírá, podle vrchního soudu ale není pochyb o tom, že se jednání dopustil.

O vině Žondry svědčí řada důkazů včetně výpovědi napadené, míní soud. Poukázal navíc na předchozí trestnou činnost pachatele, kde se Žondra hájil stejně, a to tím, že byl v osudný den na stavbách. „Důvod, proč vnikl do bytu, byl zištný,“ uvedl soudce Vladimír Rutar.

Tenistce podle soudu způsobil pachatel zranění, se kterým nepočítal, vhod mu proto přišla finanční nabídka napadené, aby byt opustil. „Znakem loupeže je násilí nebo bezprostřední pohrůžka. Obžalovaného jsme proto uznali vinným zvlášť závažným činem loupeže,“ doplnil soudce.

Zohledněn byl i předchozí trestný čin, kdy Žondra v roce 2013 dostal sedm let vězení za přepadávání seniorů. Proto se soudce přiklonil k trestu v horní polovině zvýšené trestní sazby. Trest je souhrnný, zahrnuje i dva a půl roku vězení, které muž dostal v roce 2018 za tip lupičům, kteří na jeho základě brutálně přepadli advokáta v Lysicích na Blanensku.

Nynější rozhodnutí přivítala i tenistka, která je momentálně v Austrálii. „Pro ni ta záležitost skončila okamžikem jejího výslechu, pochopitelně je ale ráda, že soud i v odvolacím řízení potvrdil to, že ona určila pachatele, a rozhodl o trestu,“ řekl mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Žalobce žádal vyšší trest, soud mu vyhověl

Radima Žondru původně policisté obvinili z vydírání a porušování domovní svobody, krajský soud v Brně ho odsoudil za těžké ublížení na zdraví. Žalobce z vrchního státního zastupitelství v Olomouci ve středu žádal překvalifikování případu na loupež s odkazem na majetkový motiv obžalovaného.

Žondra i jeho obhájkyně u soudu vinu opět popřeli. Muž tvrdil, že má informace, že si zranění tenistka omylem způsobila sama. Mluvčí Kvitové k tomu uvedl, že tenistka se nad touto verzí hořce pousmála. „Je to nehoráznost,“ doplnil k tomu Tejkal s tím, že jde o nesmysly a absolutní spekulace.

Domnívám se, že neexistuje jasný důkaz o tom, že by se klient trestné činnosti dopustil. Naopak zde existuje řada pochybností, které by soud nevyvrátil.
Lucie Janovská
obhájkyně Radima Žondry

Falešná revize kotlů

Žondra Kvitovou napadl v prosinci 2016. Do prostějovského bytu tenistky se dostal pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Kvitová mu ale řekla, že kotel v bytě nemá. Muž poté podle ní řekl, že jde i kvůli teplé vodě. Když mu v koupelně pustila teplou vodu, útočník už jí přiložil zezadu na krk nůž, který Kvitová chytila oběma rukama.

Žondrovi nabídla deset tisíc korun, které si muž vzal a odešel. Dvojnásobná wimbledonská vítězka utrpěla řezné rány na levé ruce, ve které drží raketu. Absolvovala čtyřhodinovou operaci a na turnaje se vrátila po téměř půlroční pauze. Podle Tejkala je pro ni zranění doživotním následkem.