Bez vlasovců by se Praha utopila v krvi. Z historie se dnes stává účinná zbraň, říká David Svoboda

Historik Svoboda: Pomník vlasovcům do Řeporyjí patří (zdroj: ČT24)

Pomník vlasovcům do pražských Řeporyjí nepochybně patří, bez nich by se hlavní město v časech Pražského povstání utopilo v krvi. V Interview ČT24 to uvedl historik Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a ukrajinista David Svoboda. Zároveň v pořadu dodal, že zrazování českých odbojářů Sověty, kteří jim odmítali shazovat zbraně, bylo obdobné jako Mnichovská zrada.

„Byla to jediná a jakoby shůry seslaná organizovaná a dobře vyzbrojená síla, která pražským povstalcům přišla na pomoc,“ řekl o roli vlasovců v Pražském povstání historik. Připomněl, že ani Západ, ani Sověti nechtěli českým odbojářům shazovat zbraně.

„Sověti se báli opakování zkušenosti, jakou měli s Varšavou. Jestliže se tak rádi opájíme heslem mnichovské zrady, tak je třeba říci, že Sověti zrazovali český odboj neméně intenzivně, akorát trochu rafinovaněji. Nebylo to tolik znát a tolik vidět. Ale bez generála Vlasova by skutečně město bylo utopeno v krvi,“ konstatoval Svoboda a vyzdvihl úlohu velitele divize Sergeje Buňačenka.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády. S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům se záměrem přispět k porážce stalinského režimu.

Velitel jedné z divizí vlasovců Sergej Buňačenko vydal 6. května 1945 v Řeporyjích rozkaz, po kterém vlasovci přišli na pomoc protinacistickému Pražskému povstání.

Podle Svobody máme k dispozici všechny podstatné historické dokumenty k popsání všeho podstatného, abychom z toho mohli vyvodit jasné závěry. „To máme a nic nám také nebrání takové závěry vyvodit,“ poznamenal.

My jsme příliš navykli luxusně-postmoderní atmosféře, kdy něco jako dějepis patří do starého železa. Odkázali jsme to do hájemství nějakých podivínů, které baví hrabat se v historii. A my najednou užasle pozorujeme, že se z historie může stát docela dobře účinná zbraň i na mezinárodní aréně. A i když nám to připadá absurdní, tak na domácí ruské publikum to zabírá. A samozřejmě nejen na ně.
David Svoboda
historik a ukrajinista, Ústav pro studium totalitních režimů

Vybudování pomníku vlasovcům odhlasovalo na svém prosincovém zasedání zastupitelstvo pražských Řeporyjí. Městská část nechá příští rok k 75. výročí konce druhé světové války zřídit vzpomínkové místo na padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády.

S návrhem přišel starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Proti záměru se dříve ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.

Novotný svůj záměr také obhajoval v ruské televizi a již dříve dovezl ruskému velvyslanectví dopis, v němž se ohradil proti ruské kritice záměru pomník zřídit. Ruská ambasáda uvedla, že pomník by byl porušením mezinárodních závazků Česka vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů.