Ostravská traumatologie se vrátila k běžnému provozu. Lidé už darovali přes 300 tisíc korun

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela ordinaci i čekárnu traumatologické ambulance, v níž v úterý dvaačtyřicetiletý muž zavraždil sedm lidí. Zastupitelé Moravskoslezského kraje jednomyslně schválili návrh na přidělení finanční pomoci obětem střelby. Pozůstalí po obětech dostanou od kraje 100 tisíc korun, zranění pak polovinu.

Na místě tragédie střelbu a krveprolití nic nepřipomíná. „Kondolenční knihu máme u vstupu. Před budovou polikliniky jsou pietní místa, kam lidé přicházejí zapalovat svíčky,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Veřejnost může podpořit pozůstalé i skrze sbírku. Dosud tak učinilo přes pět stovek dárců, upřesnila mluvčí. „Tragická událost vyvolala mezi veřejností obrovskou vlnu solidarity. Občané, státní i soukromé organizace a další subjekty chtějí finančně podpořit pozůstalé a oběti útoku,“ komentovala Petlachová.

  • Veřejnost může přispívat Fakultní nemocnici Ostrava na účet 73030761/0710. Sbírka potrvá do 31. března 2020. Nemocnice do té doby upřesní, jak vybrané prostředky rozdělí.
  • Vězeňské službě mohou lidé posílat příspěvky na účet 4200555535/6800 s variabilním symbolem 150220. Sbírka potrvá do 15. února 2020 a podpoří pozůstalé dvou příslušníků bezpečnostního sboru, kteří při útoku zahynuli.
  • Sbírku vyhlásila také Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Lidé mohou přispívat na účet 291463872/0300 do 31. března 2020. Univerzita vybranou částku předá ve spolupráci s FN Ostrava rodinám obětí.
  • Peníze vybírá i Základní škola Ivana Sekaniny na účtu 1012201912/5500. Sbírka potrvá do 31. března 2020 a vybrané prostředky pomůžou rodině Petra L., který při ostravském útoku zemřel, když vlastním tělem chránil svou dceru.
  • Sbírku vyhlásil i Spolek celníků České republiky, který vybírá finanční prostředky na účtu 2801736826/2010. Lidé mohou přispívat do 15. ledna 2020. Celníci peníze předají zaměstnanci, který při tragédii přišel o manželku a matku svých dětí.
  • Další sbírku vyhlásila i ostravská pobočka firmy Tieto. Transparentní účet má číslo 291515281/0300.

Za necelý první den fungování přišlo na transparentní účet nemocnice už více než 300 tisíc korun. Sbírka potrvá do konce března 2020. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat, doplnila mluvčí.

Na finanční podpoře pozůstalých se bude podílet i fotbalový klub Baník Ostrava. Z výtěžku sobotního ligového utkání se Spartou věnuje 150 tisíc korun, další peníze mezi sebou vyberou hráči a zaměstnanci klubu. „I když víme, že tím bolest, kterou pozůstalí cítí, příliš nezmírníme, věříme, že aspoň částečně pomůžeme,“ uvedl v prohlášení kapitán Baníku Milan Baroš.

Pomoc pro rodiny pozůstalých i zraněné už schválila zastupitelstva Ostravy i kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100 tisíc korun, zranění dostanou polovinu. O podobně vysoké podpoře by měla jednat i vláda. Rodiny obětí by tak měly dostat úhrnem 300 tisíc korun, zranění 150 tisíc korun.

V nemocnici zůstává jeden zraněný pacient, který je mimo ohrožení života, druhého už lékaři propustili do domácí péče. Svým zraněním naopak ve čtvrtek podlehla těžce zraněná žena.

K útoku na poliklinice v Ostravě-Porubě došlo v úterý krátce po sedmé ráno. Dvaačtyřicetiletý muž ozbrojený nelegálně drženou zbraní bez varování pálil do pacientů v místní čekárně, sedm lidí zastřelil a po útěku před policií si sám vzal život. Jeho motiv zůstává nejasný.

Moravskoslezští zastupitelé podobně jako ve středu ostravští na začátku jednání minutou ticha uctili památku sedmi obětí, které v úterý zastřelil muž z Opavska. Před krajským úřadem vlaje černá vlajka a zastupitelé si mohli připnout také připravené smuteční stuhy.

Na ostravské univerzitě připravují simulace krizových situací (zdroj: ČT24)

Podle hejtmana kraje Iva Vondráka (ANO) jde o čin, který v historii kraje nemá obdoby. Dodal, že jednání osamělého aktivního střelce bylo nesmírně brutální. Podobně jako ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) ocenil práci složek integrovaného záchranného systému (IZS).

Ředitel moravskoslezských policistů dostal medaili

Speciálního ocenění se pak dostalo řediteli moravskoslezských policistů Tomáši Kuželovi. Získal Medaili hejtmana a Čestné uznání za vysoce profesionální koordinaci bezpečnostního zásahu. Kužel uvedl, že to není cena pro něj, ale pro všechny policisty, kteří se na zásahu podíleli. Kužel při převzetí ocenění vyjádřil uznání také lékařům, kteří v nemocnici ošetřovali zraněné, aniž by věděli, zda se pachatel někde neobjeví. „Mají moji úctu,“ prohlásil.

Psycholog Štrobl: Střelba v ostravské nemocnici byla velmi překvapující. Lidé v takové chvíli těžko efektivně reagují (zdroj: ČT24)

Podle něj se situace při vyšetřování výrazně nezměnila. „Ukončili jsme práce ve fakultní nemocnici, pracujeme s fakty, která máme, a snažíme se prověřovat několik směrů motivů, a to je teď naše hlavní práce,“ řekl Kužel. Zda se již uskutečňují soudní pitvy, nechtěl jakkoliv komentovat.