V čekárně se potkali náhodou. Jeden z příslušníků Vězeňské služby chránil dceru vlastním tělem

Události: Oběti střelby z řad Vězeňské služby (zdroj: ČT24)

O dva současné a jednoho bývalého příslušníka přišla Vězeňská služba při úterním útoku v ostravské fakultní nemocnici. Jeden z nich zemřel, protože vlastním tělem chránil svou dceru. „Je to shoda nešťastných okolností. Byli v nepravý čas na nepravém místě,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

V době útoku nebyli ve službě, k lékaři šli ve svém volnu. „Byli samozřejmě neozbrojeni, útoku nemohli nijak zabránit,“ doplňuje Dohnal. Devětačtyřicetiletého Petra L., který před střelcem chránil svou dceru, útočník zasáhl do hrudníku. Dívce se podařilo utéct do bezpečí, její otec těžkému zranění podlehl na operačním sále.

„Po operačním výkonu jsem se dozvěděl, že šlo o otce, který chránil svou dceru. To nás tady, kteří máme děti, pochopitelně hluboce zasáhlo,“ přiznává chirurg Marcel Mitták. Kolega Ondřej K. Petra popisuje jako veselého a přátelského muže. „Tady nenajdete nikoho, kdo by vám o něm řekl špatné slovo, tady jsme všichni jedna parta. Je to těžká ztráta v našich řadách.“

Pro nás je tímto velkým hrdinou a jsem přesvědčen, že nejenom pro nás jako bezpečnostní sbor, ale pro celou naši zemi.
Petr Dohnal
generální ředitel Vězeňské služby

V čekárně zemřel i devětatřicetiletý Petr Š., který k Vězeňské službě nastoupil před devíti lety. Poslední měsíc byl na nemocenské, při stavbě rodinného domu si totiž zlomil kotník. Na kontroly do ostravské fakultní nemocnice chodil pravidelně.

Služba uspořádá sbírku

U budovy ostravské vazební věznice visí černá vlajka a kolegové zesnulých zde zapalují svíčky. Chtějí pomoci rodině dostavět dům, který Petr Š. už dokončit nestihl. „Je tu ponurá atmosféra, smutná, nikdo nechce moc hovořit. Zatím tomu nikdo nechce věřit, je to zásah pro nás všechny. Skutečně to byl kolega, který byl velice přátelský, ochotný, nikdy nedokázal říct ne,“ vzpomíná Pavel Prokop.

Mezi oběťmi střelby byl i muž, který u Vězeňské služby působil v minulosti. Ta měla ve čtvrtek oslavit svůj den. Akci změnila na charitativní. „Hned v pondělí uspořádáme ve spolupráci s nezávislým odborovým svazem sbírku,“ avizuje Dohnal. Veřejnost do ní bude moci přispívat do 15. února.