Nápoje v keramice nebo rozložitelných kelímcích: ty vratné už nejsou „in“ ani na vánočních trzích

Boom vratných plastových kelímků zřejmě končí. Vytlačují je recyklovatelné kelímky i tradiční keramické hrnky. Shodují se na tom organizátoři vánočních trhů napříč Českem.

Vratné plastové kelímky již podle organizátorů vánočních trhů nejsou nejekologičtější volbou. Pořadatelé je nahrazují stoprocentně recyklovatelnými kelímky a tradičními keramickými hrnečky.

„Kelímky nejsou z plastu, ale ze speciální stoprocentně recyklovatelné směsi papíru a vosku,“ potvrzuje letošní novinku Radka Štědrá z olomouckého magistrátu. Pořadatelé trhu navíc pro tento typ kelímků pořídili speciální lis, aby odpad nezabíral moc místa. „Svařák“ si mohou návštěvníci také nechat nalít do zálohovaných keramických hrnků, které si pak můžou buď nechat, nebo vrátit.

Vratné originální hrnky letos poprvé využijí i v Českém Krumlově. Grafiku navrhl českokrumlovský malíř Jindra Čapek a hrníček tak podle organizátorů může posloužit jako suvenýr. „Inspirací jsou trhy v Německu, kde to takhle funguje. Převážná většina našich gastrostánků navíc sídlí v Krumlově, takže si hrníčky myjí přímo tady,“ vysvětluje Petra Urbanová ze Sdružení cestovního ruchu.

Praha zůstane u bio kelímků

Způsob používání plastových kelímků mění i Brno. Pořadatelé už nebudou jezdit kvůli jejich mytí až do Soběslavi, kde se nachází centrální myčka vratných kelímků. Pro letošní ročník zajistili mycí linku přímo v Brně a ušetří tak nejen čas, ale i uhlíkovou stopu vznikající během přepravy dlouhé 175 kilometrů.

Bio kelímky používané v Praze
Zdroj: PR společnost Taiko

Po loňském úspěšném testu pokračují v systému bio kelímků rovněž v Praze. „Přestože toto inovativní a ekologicky šetrné řešení přináší až desetkrát vyšší náklady na speciální ekologickou likvidaci odpadu, půjdeme i nadále touto cestou,“ říká Michal Navrátil ze společnosti TAIKO, která pořádá trhy na Staroměstském náměstí a na náměstí Republiky. Stejně jako v Olomouci je i v Praze přímo na trzích přítomen speciální lis.

Města, která zatím ekologické kelímky nemají, o jejich využití do budoucna uvažují. „Zavedení je jednou z našich priorit a rádi bychom je zavedli co nejdříve, optimálně od příštího roku,“ slibuje Jan Němec ze spolku COHIBA MUSICA, která každoročně pořádá adventní akce v Písku.