Česko se rozloučí s Karlem Gottem státním pohřbem, pokud bude souhlasit jeho rodina

Vláda na mimořádném jednání schválila uspořádání státního pohřbu k uctění památky Karla Gotta. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO). Podmínkou je, že bude souhlasit Gottova rodina. Populární zpěvák zemřel v úterý před půlnocí ve věku 80 let.

„Čekáme na vyjádření rodiny, zda si bude státní pohřeb přát,“ informoval premiér Babiš. V den pohřbu Karla Gotta bude nicméně tak jako tak vyhlášen státní smutek. „Státní vlajka na úředních a veřejných budovách bude vyvěšena na půl žerdi nebo stožáru,“ dodal.

 „Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ zdůvodnil již dříve Babiš a dodal, že ačkoliv o otázce státního pohřbu ještě s pozůstalými nemluvil, očekává, že budou souhlasit.

„Musíme zásadně respektovat to, co chce rodina, ale mám informaci, že by rodina Karla Gotta o státní pohřeb stála. Jsem přesvědčený o tom, že přání rodiny spojíme s přáním premiéra,“ řekl na setkání s novináři také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Bude to protokolárně náročné, musíme se koordinovat s rodinou. Gott byl znám na celém světě, je to vidět z reakcí médií v Evropě i zámoří,“ doplnil Babiš. Státní pohřeb i smutek podle něj uvítá česká společnost: „Aby naši lidé, občané, měli možnost uctít jeho památku.“

Gott zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny. V polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí. Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek.

Premiér Babiš považuje zpěváka Karla Gotta podle svých slov za jednoho z největších Čechů, které měl tu čest zažít. „Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ napsal Babiš.

Gottovo úmrtí je zarmucující zpráva pro celou zemi, reagoval prezident Zeman

Úmrtí zpěváka Karla Gotta je nesmírně zarmucující zpráva pro celé Česko. Prostřednictvím svého mluvčího to uvedl prezident Miloš Zeman. 

„Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým. To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,“ citoval Zemana jeho mluvčí na Twitteru.

„Karel Gott byl vynikající reprezentant a zastánce České republiky v zahraničí. Čest jeho památce,“ uvedl na sociální síti šéf zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jidrák.

Zeman letos uvedl, že zvažuje, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání. Řekl ale, že by zpěváka ocenil až v příštím roce, aby si mohl cenu osobně převzít, když se letos potýká se zdravotními komplikacemi. Gott v roce 2009 získal od Zemanova předchůdce Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

„Výjimečná osobnost,“ reagují politici

Ke zpěvákovu úmrtí se vyjadřují i další politici, Gotta označují za výjimečnou osobnost a vyjadřují soustrast jeho rodině. „Byl jedním z mála umělců, který prošel desítkami let historie této země a získával uznání a obdiv lidí střídajících se generací. Jeho písně si zpívali lidé nejrůznějšího vzdělání a profesí. Karel Gott byl mimořádnou osobností, která nás dokázala spojovat. Čest jeho památce,“ napsal na Twitteru ministr kultury Zaorálek.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) udělal málokdo pro dobré jméno Česka v zahraničí tolik jako Gott. „Upřímnou soustrast rodině Karla Gotta. Celý život rozdával radost lidem po celém světě, jeho hlas milují miliony lidí. Mnohonásobný Zlatý slavík bude všem moc chybět,“ reagoval vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Karel Gott dokázal svým talentem, pílí a profesionalitou zaujmout posluchače napříč generacemi nejen v České republice. Jeho úspěch v rámci české populární hudby byl jedinečný a těžko opakovatelný,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Karel Gott ve fotografiích (zdroj: ČT24)

Předseda SPD Tomio Okamura označil Gotta za jednu z největších osobností české kultury. „Jeho písničky zůstanou navždy s námi. Vyjadřuji hlubokou soustrast i rodině. Děkujeme Vám za vše, Mistře,“ uvedl.

„Odešel člověk, který rozdával radost nám všem. Člověk, který do poslední chvíle miloval život a svou práci,“ napsal v prohlášení zaslaném ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. „Karel Gott zůstane navždy symbolem, který nám všem přinášel mnoho krásných chvil,“ doplnil a vyjádřil soustrast rodině.

„Upřímnou soustrast všem blízkým. Karel Gott byl a zůstane velkou kulturní osobností naší země,“ napsal na Twitteru předseda Starostů Vít Rakušan. „Opustila nás jedna z největších postav české popkultury. Karel Gott dokázal svou hudbou zaujmout jako málokdo jiný. Je nezpochybnitelné, že svým uměním přispěl k dobrému jménu České republiky v zahraničí. Čest jeho památce,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Radní Prahy promyslí, zda po Gottovi nepojmenovat nějaké místo

„Před pár minutami mě zaskočila zpráva o náhlém úmrtí Karla Gotta, a proto bych chtěl rodině popřát upřímnou soustrast. Já jsem se s mistrem osobně viděl jen jednou, a to na koncertě Eltona Johna, ale šlo o nezapomenutelný zážitek,“ sdělil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Radě hlavního města a koaličním partnerům navrhne, aby Praha přistoupila k nějaké formě ocenění Gotta. V úvahu podle něj připadá například pojmenování veřejného prostranství po zpěvákovi, věc ale bude ještě nutné projednat.

Karlovarská hejtmanka a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová na Twitteru vyjádřila soustrast Gottovým blízkým. „Úžasný, výjimečný člověk, mistr Karel Gott. Děkuji, že jsem mohla být alespoň malou chvíli ve Vaší blízkosti. Moc to bolí,“ uvedla.

Vedení Plzně, kde se Karel Gott 14. července 1939 narodil, ve středu vyvěsilo na plzeňskou radnici černou vlajku. Na radnice během středy umístí i kondolenční knihu, řekl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). V Plzni žil oceňovaný zpěvák s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. V listopadu 2009 získal Gott čestné občanství Plzně.

K úmrtí Karla Gotta se vyjádřila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Karla Gotta jsem považovala za umělce, který ovlivnil mnoho generací v Československu, nejen v České republice, a chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho nejbližším,“ uvedla.