Semelová kvůli výrokům o Miladě Horákové skončí ve čtyřech školských radách

Bývalá komunistická poslankyně a zastupitelka Prahy Marta Semelová skončí ve školských radách čtyř škol, které zřizuje hlavní město. V pondělí o tom rozhodli radní. Důvody jejich kroku jsou dřívější kontroverzní výroky Semelové o justiční vraždě Milady Horákové.

Semelová v radách čtveřice škol zasedala na základě rozhodnutí minulé rady hlavního města ze začátku loňského roku. Před vstupem do politiky působila jako učitelka na základní škole. Někdejší rada pod vedením ANO ji jmenovala do rad Obchodní akademie Vinohradská, Středního odborného učiliště Ohradní, Gymnázia Budějovická a Základní školy pro žáky se specifickými poruchami chování Na Zlíchově.

„Paní magistra Semelová se domnívá, že Milada Horáková ke svým přiznáním nebyla donucena, že ten její proces probíhal tak, jak měl ze zákona a právního řádu probíhat. Pro mě člověk, který si toto myslí, bez ohledu na stranickou příslušnost, by se neměl pohybovat v blízkosti pražských dětí,“ zdůvodnil odvolání radní Vít Šimral (Piráti).

Semelová o rozhodnutí rady mluví jako o vyřizování účtů s politickým protivníkem. „Je zvláštní, že moje dlouhodobě známé politické názory dosud nevadily. Naopak, nejednou jsem byla ze strany zastupitelů i jiných politických stran oceněna za pracovitost a odbornost v oblasti výchovy a vzdělávání,“ nechala se slyšet Semelová a dodala, že do školských rad pravidelně docházela a snažila se být nápomocná při řešení problémů.

Školské rady se skládají ze zástupců zřizovatelů, rodičů a pedagogů, plní kontrolní funkci a podílejí se na správě škol. Školský odbor magistrátu může podle schváleného dokumentu členy rad odvolávat bez odůvodnění. Spolu s odvoláním Semelové také pražští radní rozhodli o obsazení svých zástupců v pětačtyřiceti radách z celkových sto čtyřiceti dvou.

Komunistická politička Semelová od roku 2006 do konce minulého volebního období zasedala v zastupitelstvu hlavního města, od roku 2010 do 2017 byla rovněž poslankyní za KSČM. Mediální pozornost a kritiku vyvolaly její výroky týkající se minulého režimu. Zpochybnila například fakt, že přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném procesu, který vedl k její popravě, bylo vynucené a okupaci Československa z roku 1968 označila za internacionální pomoc. Kvůli výrokům političku zažaloval právník a člen TOP 09 Michal Kincl. Pražský městský soud ale rozhodl, že Semelová se omlouvat nemusí.