Johnson věří v brexit s dohodou. Nálada v Evropě se mění, řekl po jednání s Tuskem na summitu G7

Johnson si po schůzkách na summitu G7 myslí, ža šance na brexit s dohodou jsou vyšší (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump si myslí, že Spojené státy a Velká Británie po brexitu rychle uzavřou významnou obchodní dohodu. Uvedl to před setkáním s britským premiérem Borisem Johnsonem na summitu zemí G7. Johnson prohlásil, že šance na brexit s dohodou jsou nyní vyšší. Nálada mezi evropskými zeměmi se změnila, tvrdí. Zároveň ale po schůzce s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem řekl, že brexit bez dohody by Spojené království zvládlo.

V posledních dnech, kdy mimo jiné navštívil německou kancléřku a francouzského prezidenta, Johnson podle svých slov zaznamenal změnu nálady v EU. Na okraj summitu G7 v Biarritzu hovořil i s předsedou Evropské rady.

Záleží na vás, vzkázal Johnson evropským partnerům

Britský premiér zdůraznil, že záleží nyní na Evropské unii, zda bude brexit bez dohody, či s dohodou. Jednání o případné dohodě budou podle něj ale „riskantní“. „Důležité je, abychom se připravili na to, že odejdeme bez dohody,“ dodal Johnson.

Na summitu hovořil také se šéfem Bílého domu. „S Británií vedeme velmi dobré rozhovory. Dohodneme se na velké obchodní dohodě – větší, než jsme kdy se Spojeným královstvím měli. Nyní jim v tom nebude nic překážet, nebudou mít kouli u nohy. Takže se těším na naše skvělé obchodní dialogy,“ prohlásil Trump.

Podle Johnsona budou rozhovory o obchodní smlouvě s USA „tvrdé“, ocenil však „obrovské“ příležitosti pro britské firmy na americkém trhu. Washington podle něj bude muset přistoupit na kompromis a odstranit některé restrikce.

Donald Trump a Boris Johnson na pracovní snídani
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Harnik

Trump Johnsonovi v minulosti už několikrát vyjádřil značné sympatie. „Nepotřebuje moji radu, je to správný člověk na správném místě,“ komentoval Trump dění kolem brexitu, který se rychle blíží.

Datum 31. října zůstává v platnosti. Johnson požaduje změny v brexitové dohodě dojednané jeho předchůdkyní včetně zrušení irské pojistky, EU to ale dosud odmítala. Stále častěji se tak hovoří o odchodu bez dohody, kterou přitom ani jedna strana nechce.

Nižší účet za brexit v případě rozchodu bez dohody

Johnson nyní oznámil lídrům G7, že pokud nebude Evropská unie souhlasit se změnami dohody o brexitu, zaplatí Londýn v rámci vyrovnání s Bruselem méně, než je plánovaných 39 miliard liber. Podle televize Sky News či deníku Daily Mail došla vládní analýza k částce devět miliard liber, podle listu The Sunday Times to bylo pouze sedm miliard.

„Odejdeme-li bez dohody, pak zcela jistě platí, že 39 miliard už striktně vzato nebude dluženo,“ řekl Johnson v rozhovoru s televizí ITV. V interview se Sky News dodal, že si to uvědomuje i zbytek EU. „Jestliže vystoupíme bez dohody, pak… už 39 miliard nebude právně přislíbeno,“ prohlásil.

Brexitová dohoda přesnou částku neobsahuje, vysvětluje zpravodajský web BBC. V dokumentu je pouze zakotven mechanismus na výpočet britského dluhu. Ten tvoří zejména dohodnuté příspěvky do unijního rozpočtu za roky 2019 a 2020, na základě brexitové dohody by nicméně Londýn do rozpočtu EU přispíval ještě několik desítek let.

Podle britského nedělníku The Observer se Johnson nedávno ptal generálního prokurátora Geoffreyho Coxe, zda by bylo možné před říjnovým termínem brexitu na pět týdnů zablokovat jednání Dolní sněmovny, aby nemohla zabránit odchodu z EU bez dohody. Vyplývá to údajně z uniklého vládního e-mailu, podle něhož by takový krok byl legální, pokud by v mezidobí nerozhodly britské soudy jinak. Opozici i konzervativní zastánce setrvání v EU zpráva pobouřila.

Trump nenechal na médiích nit suchou

Hlava Spojených států amerických má za to, že některá média nepravdivě informují o sporech v rámci skupiny G7 s úmyslem znesnadnit mu vítězství v příštích prezidentských volbách v roce 2020. Cílem novinářů je podle něj rovněž způsobit hospodářskou recesi.

„Než jsem přijel do Francie, říkaly falešné a nechutné zprávy, že vztahy se šesti ostatními zeměmi v G7 jsou velmi napjaté a že dva dny jednání budou katastrofou,“ napsal ráno na Twitteru Trump. „No, máme velmi dobré schůzky, lídři spolu vychází velmi dobře a naší zemi se hospodářsky vede skvěle,“ doplnil šéf Bílého domu.

Za média šířící falešné zprávy, takzvané fake news, Trump označuje ta, která o něm píší kriticky. Zaměřuje se například na zpravodajské televize CNN, NBC a ABC či listy The New York Times a The Washington Post. Novináře kritizovaných médií už několikrát označil za nepřátele lidu.

Na summit přiletěl šéf íránské diplomacie, s Trumpem ale nejednal

V kongresovém hotelu Bellevue v Biarritzu jednali v neděli prezidenti a premiéři USA, Francie, Japonska, Kanady, Německa, Británie a Itálie a předseda Evropské rady Donald Tusk o strategické agendě, bezpečnosti a světovém hospodářství.

Události: Macron se na summitu G7 snaží obrousit hrany konfliktů (zdroj: ČT24)

Mluvilo se také o krizi kolem Íránu, která se vystupňovala po loňském vypovězení jaderné dohody Spojenými státy a zavedení nových amerických sankcí. Teherán letos postupně přestává plnit závazky vyplývající z dohody. Trump na summitu podpořil snahu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona řešit napjatou situaci, popřel ale, že by lídři G7 francouzského prezidenta pověřili, aby zaslal Teheránu poselství, jak napsala AFP.

Do místa konání summitu G7 později překvapivě přiletěl íránský ministr zahraničí Mohamed Džavád Zaríf. S delegací Spojených států, jež mají vůči Teheránu největší výhrady, ale nejednal. Jeho cílem bylo setkat se se svým francouzským protějškem Jeanem-Yvesem Le Drianem. Na Twitteru se Zaríf před svým večerním odletem pochlubil i fotografií, která ho zachycuje u jednoho stolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Podle Macrona se účastníci dohodli, co chtějí „společně říci Íránu“. Cílem všech je, aby Teherán nezískal jadernou zbraň a aby se udržela na Blízkém východě stabilita a mír.

Bílý dům uvedl, že Francie Trumpa předem neupozornila na to, že íránský ministr zahraničí se na okraj summitu G7 sejde s francouzskou delegací.

Německá kancléřka Angela Merkelová však zdůraznila, že jednání íránského ministra není součástí summitu a jde o souběžnou událost. Zároveň řekla, že je třeba využít všechny cesty k mírovému řešení konfliktu. „Musíme najít způsob deeskalace, pokud se nemáme obávat, že Írán v září přestane dodržovat další závazky,“ řekla kancléřka. O příjezdu Zarífa do Biarritzu prý byla stručně předem informována, ale také ona tím byla překvapena.

Zaríf se nakonec nesetkal pouze se svým francouzským protějškem, ale po dvou dnech znovu také se samotným Macronem. „Pokračuje íránská aktivní diplomacie,“ napsal ke snímkům, na nichž jsou i zástupci Německa či Británie. „Cesta, která nás čeká, je obtížná, ale vyplatí se,“ poznamenal Zaríf na Twitteru.

Šéf íránské diplomacie tento týden navštívil nejprve Stockholm a v pátek jednal v Paříži i s Macronem. Po schůzce ocenil návrhy francouzského prezidenta, jak najít východisko z krize kolem íránské jaderné dohody, jejímž cílem je zabránit, aby Teherán získal jaderné zbraně. Zdůraznil zároveň, že ve snaze zachránit ji je ještě čeká dlouhá cesta.

Americký prezident se vyjádřil také k severokorejským raketovým testům. Nedělají mu prý radost, neporušují ale dohodu, kterou má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

S ohledem na mohutné požáry v oblasti jihoamerické Amazonie se chtějí státy G7 dohodnout na rychlé pomoci zasaženým zemím, uvedl Macron podle agentury DPA. Podle Macrona už státy G7 země jihoamerického regionu kontaktovaly. Jde podle něj o „technické a finanční prostředky“. Prezident zopakoval také svou dřívější výzvu k pomoci při zalesňování.

Zdroj AFP uvedl, že se skupina G7 dohodla, že je třeba „posílit dialog a koordinaci“ s Ruskem, které bylo ze skupiny G8 vyloučeno po anexi Krymu v roce 2014. Představitelé sedmi zemí a EU se podle zdroje AFP ale zároveň shodli, že na návrat Ruska do skupiny je „příliš brzy“.

Země G7 vyjádřily odhodlání více bojovat proti islamistickému terorismu v Africe. „Rozvoj bez bezpečnosti není možný, a proto musíme posílit bezpečnost,“ řekla Merkelová. Evropská unie v Biarritzu kromě toho přislíbila dalších 550 milionů eur (zhruba 14,3 miliardy korun) na globální fondy pro boj proti AIDS, malárii a tuberkulóze.

Macron předem tlumil očekávání, když avizoval, že oproti tradici dodržované od roku 1975 z Biarritzu nevzejde žádné závěrečné společné prohlášení skupiny G7. Důvodem jsou zjevně spory s Trumpem v řadě otázek.

Protesty pokračují

Na jihozápadě Francie v neděli pokračují demonstrace proti summitu. V blízkém městě Bayonne, kde v sobotu policisté zadrželi po střetech desítky demonstrantů, lidé protestovali s portréty francouzského prezidenta obrácenými hlavou dolů. Městem prošel protestní pochod za „klima a sociální spravedlnost“.

Loňská schůzka v Kanadě se konala v napjaté atmosféře kvůli americkým clům na dovoz oceli a hliníku a skončila fiaskem po rozkolu mezi Trumpem a kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Studie vědců z univerzity v Torontu nicméně upozorňuje, že ačkoli Trump odvolal svou podporu závěrečného prohlášení ze summitu, Spojené státy téměř tři čtvrtiny svých
závazků splnily.