Jourová chce digitální agendu, trh, nebo obchod. V podezření, že je premiér ve střetu zájmů, limity nevidí

Věra Jourová má zájem o digitální agendu, trh, nebo obchod (zdroj: ČT24)

Kandidátka na eurokomisařku a současně dosavadní eurokomisařka za Českou republiku Věra Jourová by měla v Evropské komisi při výběru portfolia zájem mimo jiné o digitální agendu, vnitřní trh nebo obchod. Za svoji prioritu považuje silnou, odolnou, soudržnou a stabilní Evropu. Jourová to řekla poslancům ze sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Ten její nominaci vzal na vědomí. Neprošlo doporučující stanovisko pro vládu, aby Jourovou na svém jednání schválila.

Vláda projedná nominaci Jourové až v poslední možný termín, podle Babišova dřívějšího vyjádření musí být do 26. srpna vybrané jméno odesláno do Bruselu. Premiér ale odmítl, že by pozdější nominace kandidátky na eurokomisařku mohla negativně ovlivnit to, jaké portfolio Česko získá. 

Podle premiérových slov Česko poprvé během svého členství v EU nominuje osobu, která ve strukturách Unie působila celé minulé volební období. „Takže si myslím, že je to velice vhodný kandidát,“ řekl na adresu Jourové. „Náš komisař nezastupuje české zájmy,“ zdůraznil a dodal, že Jourová v Komisi zastupovala evropské zájmy.

Také Jourová připomněla, že nemůže jakožto eurokomisařka zastupovat české zájmy. Je ale přesvědčena, že všechno, co navrhla a prosadila, bylo ku prospěchu země. „Nemám pocit, že bych něco dělala proti zájmům České republiky,“ řekla.

Premiér podezřelý ze střetu zájmů není problém

Zdůraznila, že na evropské úrovni by se měly dělat jen ty věci, které přesahují možnosti jednotlivých členských států. Předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) Jourové položil otázku, zdali necítí určitá omezení kvůli tomu, že ji nominuje vláda, jejíž předseda je podezřelý ze střetu zájmů.

Podle návrhů auditních zpráv z Bruselu má premiér Babiš dále vliv na společnost Agrofert, kterou v minulosti vlastnil, ale převedl ji do svěřenského fondu, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Babiš to odmítá.

Jourová odpověděla, že žádné limity necítí. Pokud by se setkala s následky nějakých omezení, pokud by nemohla obdržet nějaké portfolio kvůli tomu, že je z Česka, považovala by to za dávku nedůvěry a téměř urážku své osoby, protože se cítí být nezávislou aktérkou.