Babiš do nové Evropské komise navrhne Jourovou. Ta se chce věnovat digitální ekonomice

Události ČT: Jourová by chtěla mít v Komisi na starosti digitální ekonomiku (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v Bruselu setkal s budoucí šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Schůzku podle svých slov vnímá velmi pozitivně. Hovořil s ní o návrhu unijního rozpočtu i o novém portfoliu pro eurokomisaře z Česka. Babiš navrhne do Komise Věru Jourovou, stávající eurokomisařku pro spravedlnost a ochranu spotřebitele. Jourová se podle premiéra osvědčila, a mohla by tak mít šanci získat některé z ekonomických portfolií. Jourová řekla ČT, že by se jí zamlouvala digitální ekonomika. Česká opozice se ale obává, že nakonec získá kvůli Babišovým kauzám méně vlivné portfolio.

Podle Babiše jednali s budoucí šéfkou Komise hodinu a čtvrt o samotě. „Bylo to velice příjemné. Pro mě je to velice milá paní, zná náš region. Za mě velice pozitivní schůzka. Probrali jsme všechna důležitá témata ohledně klimatu, migrace, rozpočtu, brexitu, zahraniční politiky. Myslím, že to je pro nás významné, že von der Leyenová plní to, co slíbila, to znamená, že nejdřív navštívila Francii, byla ve Varšavě, teď jsem měl tu čest jednat s ní já osobně,“ uvedl premiér.

Jasno bude zřejmě až koncem září

Mluvili také o favoritce na českou nominaci Jourové, která měla v končícím pětiletém období v Komisi na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen. „Paní předsedkyně se k tomu nevyjadřuje, ani jsem nečekal, že by se vyjádřila. Naslouchala argumentům a uvidíme, myslím, že to bude známo až koncem září, důležité je slyšení v europarlamentu, kde kandidáti musejí obstát,“ poznamenal premiér po schůzce s von der Leyenovou.

„Myslím si, že už tím, že je žena, ale i tím, že byla úspěšná, bychom mohli mít šanci získat nějaké ekonomické portfolio. Je samozřejmě otázka jaké,“ uvedl Babiš krátce před odletem do Bruselu.

„Je to digitál, obchod, vnitřní trh nebo jiné ekonomické portfolio,“ upřesnil následně po jednání s von der Leyenovou. „Pokud jde o vnitřní obchod, je argumentem to, že jsme exportní země, vyvážíme 85 procent. A vnitřní trh je důležitý pro nás, ten potenciál je tam 1,7 procenta HDP evropského, to je 235 miliard eur pro všechny země. A my stále máme různé zábrany z hlediska vnitřního trhu, občas naše firmy a podnikatelé narážejí na různé překážky,“ upozornil Babiš.

Jourová se se svými představami svěřila České televizi. „Já bych nejradši viděla digitální ekonomiku, což je i portfolio, kde se očekává nejvýznamnější vývoj,“ prohlásila eurokomisařka. „Důležitá jsou i ta portfolia, kde by se mělo stát něco, čemu já říkám rozumná a předvídatelná údržba, to znamená držet věci ve stabilním stavu a pomáhat v rozvoji. Ale v tom digitálu se čekají velké věci,“ dodala.

Babiš dříve prohlásil, že je připraven von der Leyenové předložit na výběr dvě jména, neboť to podle něj byl požadavek nastávající předsedkyně Komise. V této souvislosti se mluvilo o europoslankyni za ANO Ditě Charanzové. „Šlo jí o to (von der Leyenové, pozn. red.), aby tam byly hlavně ženské nominace. U nás ale bude určitě jen jedna nominace. To jsme si vysvětlili a už to není na stole,“ uvedl premiér.

„Domnívám se, že při rozhodování převážilo evropské nebo politické hledisko nominace Věry Jourové, to znamená, že premiér Babiš a celá česká vláda uvažují o prioritách České republiky z širšího pohledu. Jourová je poměrně nekonfliktní osobou a má zkušenosti z dosluhující Evropské komise. Babiš tak volí pragmatický krok, tedy získat portfolio, které bude moci prodat jako výhodné a jako úspěch české politiky,“ uvedl Michal Vít z Metropolitní univerzity Praha.

Podle Babiše jsou šance Jourové vysoké například i kvůli tomu, že v novém obsazení vrcholných postů v unijních institucích „není geografická, ani genderová rovnováha“. Čtyři posty, o kterých se rozhodovalo na nedávném summitu EU v Bruselu (předsednická křesla Evropské komise, Evropské rady, unijní diplomacie a Evropské centrální banky), obsadili zástupci Německa, Belgie, Španělska a Francie. Dvě funkce získaly ženy a dvě pozice obsadí muži.

Vlivný resort pro Česko? Opozice je skeptická

V Bruselu ale zaznívá, že kvůli auditní zprávě Komise o premiérově střetu zájmů by Česko mohlo nakonec získat méně vlivný resort. Podobnou rétoriku používá i česká sněmovní opozice. „Bylo by dobré, abychom měli nějaké portfolio typu vnitřní trh. Já mám ale velkou skepsi k tomu, že by něco takového mohl premiér Babiš vyjednat, protože on má obrovský střet zájmů, je vyšetřován Evropskou komisí,“ upozornil předseda ODS Petr Fiala.

„Paní Jourová sice možná získá jiné portfolio, ale podle mého názoru to nebude silné ekonomické portfolio. Ale nebude to její chyba. Bude to proto, že český premiér má takovéto velké problémy,“ míní šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Když má premiér určitý problém, střet zájmů a probíhá audit, tak to je určitě v jistém smyslu diskvalifikace – a na některé resorty, ať už jsou to evropské fondy nebo zemědělství, si prostě nesáhneme,“ je přesvědčena europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Premiér takový vývoj odmítá. „Já jsem takové hlasy nezaznamenal, jsou to drby buď vašich zpravodajů nebo europoslanců, takže to vůbec neberu vážně a je to samozřejmě nesmysl,“ reagoval premiér.

„Nemyslím si, že se na politické úrovni řeší osoba Andreje Babiše, maximálně je to hrstka českých opozičních europoslanců, kteří se snaží toto téma nějakým způsobem vyzdvihnout, ale za tu dobu, co tam jsem, jsem opravdu nic nezaznamenal a nic nenasvědčuje tomu, že by to bylo politicky v Bruselu téma,“ podotkl europoslanec Ondřej Knotek (ANO).

Podle Pirátů by Babiš kvůli podezření ze střetu zájmů neměl mít na výběr komisaře žádný vliv. „Člověk, kterého vybírá Andrej Babiš, bude Andreji Babišovi zavázán a bude tím pádem náchylný nějakým způsobem ovlivňovat finanční toky, které z Evropské unie vycházejí do České republiky,“ podotkl místopředseda strany Mikuláš Peksa.

Jourová to odmítá. „To mě uráží, protože si myslím, že to dělám už pět let a že jsem ukázala, že jsem nezávislá, že umím být profesionální,“ konstatovala eurokomisařka.

Jourovou naopak podpořila vládní ČSSD. Kabinet by tak mohl její nominaci hladce schválit. „Za pět let, co působí v Evropské komisi, ukázala, že práci eurokomisaře zvládá. Vybudovala si, myslím, respekt mezi našimi partnery, takže tato nominace rozhodně nebude špatně,“ prohlásil místopředseda strany Tomáš Petříček.

„Střet zájmů Andreje Babiše není jen teoretický problém, on prostě reálně existuje, ale přiznám se, že u paní komisařky Jourové nevidím žádný důvod, abych si myslel, že ona bude ta, kdo bude zajišťovat panu Babišovi vyřešení tohoto problému. Moje mnohaletá zkušenost s paní Jourovou je, že si drží odstup od těchto věcí,“ prohlásil také europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Kabinet by měl rozhodnout o nominaci 26. srpna. Pokud vláda kandidaturu Jourové na post eurokomisařky schválí, musí ji ještě ve sněmovně projednat výbor pro evropské záležitosti. Jeho hlas je ale jen poradní, rozhodnutí vlády zvrátit nemůže.