Česko by mělo mít větší ambice při obsazování postů v EU, shodli se Petříček, Jourová a Konečná

Otázky Václava Moravce: 2. část (zdroj: ČT24)

Česká republika by měla při obsazování postů eurokomisařů usilovat o silné ekonomické portfolio. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví Věra Jourová (ANO) míní, že takovou agendu získat lze. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) dodala, že Česko by mohlo uvažovat i o zisku další vysoké pozice pro země visegradské čtyřky (V4).

Pro ČSSD je podle Petříčka důležité, aby Česko mělo v Evropské komisi silnější agendu. „Justice a ochrana spotřebitele bylo významné portfolio, ale myslím, že máme zájem na takovém, které bude směřovat na hlavní priority naší země, ať už (půjde o) silné ekonomické portfolio, nebo to, které by odpovídalo i našim prioritám v oblasti inovací či digitální ekonomiky,“ uvedl šéf diplomacie.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nedávno prohlásil, že by Česká republika ráda obsadila portfolio pro obchod nebo vnitřní trh. Petříček nyní dodal, že se v tomto ohledu s premiérem shoduje.

Dosavadní eurokomisařka Jourová (ANO) se domnívá, že je v silách České republiky, aby takovou agendu na starost získala. „Nevidím jediný důvod, proč bychom neměli být silným hráčem,“ míní eurokomisařka.

Právě dosavadní eurokomisařka Jourová je podle Petříčka „jeden z nejvážnějších kandidátů“ na pozici v EK i nyní a podle něj „by měla šanci dostat velmi významné portfolio“. O obsazení postu ale bude ještě jednat vládní koalice.

Bude V4 usilovat o post ve vedení EU?

Europoslankyně Konečná (KSČM) podotkla, že Česká republika, respektive země V4 by měly být ambicióznější. „Jde přece o celý balíček, nejde jen o předsedu Evropské komise, ale i o předsedu Evropské rady, Evropského parlamentu, vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku. A zatím mezi jmény, která jsou diskutována v Bruselu, nevidím jednoho jediného zástupce střední a východní Evropy.“ 

Petříček potvrdil, že „chceme, aby střední Evropa měla jednu z významných evropských pozic, a máme i nějakou představu, kdo by to mohl být. Ale také si neuzavírejme cestu. Pokud by jednání nesměřovala k tomu, že zrovna ten daný kandidát by měl uspět, pojďme třeba nabídnout i jiného silného kandidáta ze střední Evropy,“ uzavřel ministr.

Koncem května se objevila informace, že se země V4 domluvily na návrhu dosavadního místopředsedy EK a poraženého z finále slovenských prezidentských voleb Maroše Šefčoviče na předsedu Evropské komise. Premiér Babiš takovou dohodu popřel. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák ale později dodal, že Šefčovič je společným kandidátem V4 na některou z vrcholných funkcí v EU.

Hosté druhé části Otázek Václava Moravce diskutovali také o výsledku evropských voleb, protiruských sankcích či brexitu.