Česko by chtělo eurokomisaře pro obchod nebo vnitřní trh

V nové Evropské komisi, jejíž složení vzejde z voleb do Evropského parlamentu příští týden, by Česká republika ráda obsadila portfolio pro obchod nebo vnitřní trh. V rozhovoru pro Českou televizi to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO).

V dosluhujícím týmu vedeném Jeanem-Claudem Junckerem Praze před pěti lety připadl komisariát pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví, který až dosud řídí někdejší ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Andrej Babiš, ještě coby ministr financí v trojkoaliční vládě, ale už před pěti lety deklaroval český zájem o silnější portfolio ekonomické povahy, mezi skloňované oblasti patřila doprava. Sama Jourová očekávala, že v komisi dostane na starost oblast regionální politiky.

Když na Prahu připadla spravedlnost, byla překvapená – a sám Babiš hodnotil bruselské rozhodnutí kriticky. „Považuji to za neúspěch, je to zklamání,“ uváděl a kritikou nešetřil ani na adresu tehdejšího ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Zeptejte se pana premiéra, jak vyjednával, já jsem nevyjednával.“

Nyní, už v pozici předsedy vlády, Babiš zájem o silný unijní resort deklaruje znovu. „Pro nás by byl určitě důležitější vnitřní trh nebo obchod. Je to ale samozřejmě debata, kterou musíme absolvovat ve vládě, a možná i v parlamentu, každý názor je dobrý,“ prohlásil pro ČT. „V této chvíli si myslím, že vnitřní trh nebo obchod by byl určitě nejdůležitější.“

Rozhodnutí pro nového šéfa Komise

Už v únoru se nechal Babiš slyšet, že by Česko měla v Bruselu i v dalším období reprezentovat právě Jourová. „Pokud se shodneme ve vládě, tak by neměl být důvod, aby nepokračovala, aby usilovala o lepší pozici,“ podotkl.

O tom, jaké portfolio by česká komisařka v případě svého pokračování ve funkci získala, ovšem rozhodne až nový šéf budoucí Komise – s velkou pravděpodobností některý z celoevropských „spitzenkandidátů“, tedy lídrů ideových bloků zastoupených v Evropském parlamentu.

Obvykle komisař či komisařka stejné portfolio v případném dalším funkčním období nedostává. Komisariát pro obchod momentálně vede Cecilia Malmströmová, portfolio odpovídající za vnitřní trh Elžbieta Bienkowská.