Informace k útoku na ministerstvo zahraničí jsme senátorům nedali, uvádí NÚKIB

Události: NÚKIB tvrdí, že senátorům nedal informace o hackerském útoku (zdroj: ČT24)

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) neposkytl senátorům informace, na základě kterých výbor horní komory přijal usnesení, že na ministerstvo zahraničí útočila cizí státní moc. Na jednání Bezpečnostní rady státu to řekl šéf NÚKIB Dušan Navrátil.

„V rámci schůze předsednictva BRS ředitel NÚKIB konstatoval, že se jednání senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost za NÚKIB nikdo neúčastnil a nikomu ze senátorů nebyly poskytnuty žádné informace, na jejichž základě následně senátní výbor přijal své usnesení ze dne 13. srpna 2019,“ uvedla Strakova akademie v tiskové zprávě.

Senátní výbor minulý týden v usnesení vyzval vládu, aby hackerské útoky na české úřady brala s nejvyšší vážností. Požádal ji také, aby věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky na posílení kybernetické bezpečnosti nejen na úřadech, které se staly terčem kybernetického útoku, ale aby také přijal opatření, která jim umožní zamezit.

„Výroky, které zazněly v souvislosti s jednáním Bezpečnostní rady státu, bereme na vědomí a budeme se jim věnovat, ale ne prostřednictvím médií. Stále však platí, že vláda rozpočet na kybernetickou obranu občanů nenavýšila,“ reagoval na vyjádření úřadu vlády předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer. Kabinet ale tvrdí, že k zajištění bezpečnosti IT systémů podniká konkrétní kroky.

Ruské spekulace

Ministerstvo zahraničí čelilo kybernetickému útoku v červnu. Podle serveru Deník N za útokem na českou diplomacii s velkou pravděpodobností stojí ruská vojenská rozvědka GRU. Ruské velvyslanectví to označilo za spekulaci. Hackeři údajně narušili vnější počítačovou síť ministerstva, ve které nejsou utajované informace. Výbor poté se znepokojením konstatoval, že incident je „podle informací NÚKIB útokem cizí státní moci“.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu kritizoval, že NÚKIB se situací zabýval a informoval Senát, ale žádného z členů vlády. „Považuji za zcela nepřijatelné, aby vláda o takové situaci nebyla informovaná nebo se o takových informacích dozvídala z médií,“ uvedl. Pokud se potvrdí, že za útokem stojí Rusko, přislíbil jednoznačnou reakci.

Dlouhodobá priorita

„Veškeré kybernetické útoky jsou brány vážně a vláda se jejich řešení vždy intenzivně věnuje a věnovala. Jedná se o jednu z dlouhodobých vládních priorit,“ uvedlo vedení rady s tím, že vláda podniká přímé a konkrétní kroky k zajištění bezpečnosti významných informačních systémů a modernizaci komunikačních technologií v rámci celé státní správy.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) výsledek jednání předsednictva rady nechtěl dál přiblížit s ohledem na jeho tajnost. Novinářům ale řekl, že jeho resort počítá pro příští rok s 1,6 miliardy korun na kybernetickou bezpečnost a o částce bude ještě jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).